Golfimatra kaipaa kipeästi lisää euroja ja lisää säästöjä

Imatran golfkenttää pyörittävä Golfimatra Oy halutaan sulauttaa uuteen yhtiöön. Tavoitteena on uuden yhtiöjärjestyksen kautta saada valtuutus muun muassa hoitovastikkeen perimiseen.

VESA SALMINEN

IMATRA. Golfimatra Oy:n hallitus esittää ylimääräiselle yhtiökokoukselle toiminnan siirtämistä uudelle yhtiölle Imatran Golf Oy:lle.

Imatran golfkenttää pyörittävän Golfimatran viimeinen kaupparekisteriin toimitettu tilinpäätös on vuodelta 2005. Sen mukaan tappioita oli kertynyt edeltäviltä vuosilta yli 600 000 euroa.

Onko suunta pysynyt samana, Golfimatran hallituksen puheenjohtaja Jukka Kankkunen?

– Golfyhtiön suoranainen tavoite ei ole tehdä voittoa, vaan pyritään tekemään pelaaminen mahdolliseksi ja hoitamaan kenttä siihen kuntoon, että siellä on hyvä pelata ja tulee pelaajia. Tuotto, jota tavoitellaan ei ole rahallinen, kuten normaalissa liiketoiminnassa, vaan pelitoiminnan mahdollistaminen.

– Totta on, että positiivista liikevoittoa ei ole saavutettu.

Miltä kuluva tilikausi näyttää?

– Se on kesken vielä, laskelmia ei pysty tässä vaiheessa vuotta sanomaan, mutta trendi on suurinpiirtein samantyyppinen kuin viime vuonna. Pelikautta on jäljellä pari kuukautta vielä, eikä pysty ennakoimaan, mutta tietysti loppusyksyn märät kelit verottavat tuloja, koska pelaajamäärät ovat pienemmät.

Eli millaiset luvut ovat?

– Kuten sanoin, en pysty sanomaan niitä, kun kausi on kesken vielä. Kesken kauden näitä ei julkisuuteen tietenkään kerrotakaan.

Miten raskas tase yhtiöllä on?

– Taseessa on omaisuutta vaikka kuinka paljon, tase ei tule ongelmaksi. Sen puoleen kestetään negatiivisia tuloksia kyllä. Kyse on lähinnä kassavirran turvaamisesta. Se on se oleellinen juttu.

Paljonko yhtiöllä on velkaa?

– Sitä on yli 200 000 euroa eli ei sekään mikään mahdoton summa ole.

Haetaanko yhtiöiden sulauttamisella keinoa lähteä osakkaiden lompakolle kattamaan tappioita yhtiö- tai rahoitusvastikkeiden kautta?

– Tappio ei ole meillä se juttu, vaan kysymys on kassavirran turvaamisesta. Tavoite on laajentaa maksupohjaa ja sitä kautta pitää yksittäisen pelaajan maksut kohtuullisina.

– Tulovirta muodostuu muuten pelkästään pelaajien maksujen korotuksista, jos ei saada kuluja pienemmäksi tai jotain muuta kautta tuloja lisää eli käytännössä sponsorointityyppistä tukea yrityksiltä.

– Tärkeintä olisi lisätä pelaajamääriä, mutta pienellä paikkakunnalla se ei oikein helppoa ole. Kolmas reitti on se, että pyritään säilyttämään vähintään samalla tasolla sponsorointityyppiset eli mainokset ja kilpailujen järjestämisestä saatavat tulot.

– Uutena elementtinä olisi tulossa hoitovastikeajatus yhtiöiden sulauttamisen kautta. Nykyisessä yhtiössä yhtiöjärjestyksen puolesta ei ole mahdollista periä vastikkeita. Sehän on hyvin normaali käytäntö golfkentillä, esimerkiksi Lappeenrannassa on sama käytäntö. Meillä tänä päivänä osakkeenomistaja ei maksa yhtään mitään yhtiölle.

Millaisia säästötoimenpiteitä on esillä?

– Tietysti katsotaan koko kulupuoli läpi. Esimerkiksi lannoitteiden hinnat nousevat tänä vuonna 35 prosenttia, energian hinnat kaikki tietävät, sähkö on aika iso kuluerä meillä. Sillä puolella ei hirveän paljon pysty tekemään, silloin täytyy katsoa kaikki raaka-aineet uudelleen. Esimerkiksi lannoitteissa siirrytään bulkkitavaraan, jota esimerkiksi maanviljelys käyttää.

– Koneiden huoltoa on tehostettu, oma kunnossapitomies on eli ei ulkona huolleta kalliita koneita.

Vähennetäänkö tai lomautetaanko työntekijöitä?

– Mitään päätöksiä ei ole tällä hetkellä olemassa, mutta jos tilanne menee hyvin kriittiseksi, esimerkiksi ei saada talouspohjaa turvattua, kaikki keinot tietenkin katsotaan läpi. Tällä hetkellä ei ole suunnitelmaa siitä.

Teillä on kilpailijoina Lappeenrannan Tuosan uusi kenttä ja Joutsenon kylpylähankkeeseen liittyy myös uusi golfkenttä, joko maakunnasta kohta golfaajat loppuvat kesken?

– Lappeenrannassa on ollut kenttä kymmeniä kymmeniä vuosia, näkisin ettei se meidän kilpailija suoranaisesti ole. Toki esimerkiksi yritysten sponsorituki lähialueella jakautuu kahteen paikkaan.

– Jos ajatellaan pelaajia ja ulkopuolelta tulevia pelaajia, jotka rahaa tuovat yhteisöön, on hyvä, että on useampi kenttä. Rauhan kentän vaikutuksen näkisin positiivisena, koska silloin tulee tämän asuinalueen ulkopuolisia pelaajia, jotka mielellään käyvät naapurikentälläkin pelaamassa, jos he tänne asti tulevat.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen