Categories
Artikkelit

Irtisanotut työntekijät nousseet ylös Polan ja Portin raunioista

Suurin osa Järvi-Suomen Portista ja Polalta irtisanotuista on löytänyt uuden alan ja ammatin.

ANNA ONALI

LAPPEENRANTA. Useat kymmenet Polalta ja Järvi-Suomen Portilta irtisanotut työntekijät valmistuvat tänä syksynä uuteen ammattiin. Neljäkymmentä Polan ja kaksikymmentä Portin työntekijää on parhaillaan joko ammattiin valmistavassa työharjoittelussa tai lyhyemmillä kursseilla.

Ammattiin valmistavat työharjoittelujaksot päättyvät jouluun mennessä. Vielä ei ole tietoa, tarjotaanko valmistuville töitä harjoittelujakson päättymisen jälkeen.

Harjoittelupaikkojen työtarjoukset vaikuttavat irtisanottujen työllisyyslukuihin. Tehtaan lakkautus kouraisi eniten entisiä polalaisia, joista neljäsosa, 35 henkilöä, oli elokuussa työttömänä. Portilta irtisanotuista henkilöistä työttömänä oli noin viidesosa, 17 henkilöä, joskin suurin osa heistä odottaa eläkeratkaisua.

Valtaosa Polan ja Portin entisistä työntekijöistä on hankkinut uutta ammattitaitoa ja työharjoittelupaikan työvoimatoimiston muutosturvakoulutuksessa.

Vaatetehdas Polan entisistä työntekijöistä kaksi kolmasosaa on ollut tai on parhaillaan muutosturvakoulutuksessa. Järvi-Suomen Portin henkilöstöstä koulutukseen on osallistunut kolmasosa.

Polalaisilla on harjoittelupaikkoja muun muassa Prismassa, Sokoksella ja Kekäleessä.

Muutosturvakoulutukseen kuuluvat sekä pidempiaikaiset opintojaksot että päivän kurssit. Pidempiaikaista koulutusta järjestää muun muassa aikuiskoulutuskeskus Aktiva, josta valmistuu tänä syksynä henkilöitä esimerkiksi myynnin ammattitutkintoon.

Lyhyempiä koulutusjaksoja ovat olleet muun muassa Metallin mahdollisuudet naisille -koulutus ja hygieniapassin suorittaminen.

Koulutukseen pääsyn ehtona on, että työntekijä on ollut saman tai eri työnantajan palveluksessa vähintään kolme vuotta ja hänet on irtisanottu tuotannollisista tai taloudellisista syistä.

Määräaikaisilla työntekijöillä ehdot ovat tiukemmat, sillä heidän on täytynyt olla saman työnantajan palveluksessa kolme vuotta kolmen ja puolen vuoden sisällä.

Muutosturvakoulutukseen osallistuvalle maksetaan koulutustukea, joka on normaalia työttömyysturvaa korkeampi.

Kirjoittaja:
Anna Onali