Kuntaliitos mietityttää Rautjärvellä

Sosiaali- ja terveyspiirin käynnistäminen tulevan valtuuston tärkein tehtävä. Kunnan tasapuolinen kehittäminen pohdituttaa äänestäjiä ja ehdokkaita.

RAUTJÄRVELLÄ uuden valtuuston tärkein tehtävä on tulevan sosiaali- ja terveyspiirin sujuva käynnistäminen. Maakunnallisen terveyspiirin käynnistymisessä ratkaistaan pitkälle lähipalveluiden säilyttäminen.

Rautjärven vahva talous antaa turvaa kunnan itsenäisyydelle. Valtiovallan toimet voivat kuitenkin pakottaa pieniä kuntia yhä suurempiin yksiköihin, joten tulevalla valtuustokaudella kuntaliitoksista joudutaan puhumaan.

Nykyisen valtuuston suurimman ryhmän, keskustan, Taina Lonka sanoo, että Rautjärvi on varmasti seuraavan vaalikauden itsenäinen, mutta liitoksesta aletaan kyllä keskustella.

– Kuntaliitos ei ole itsetarkoitus. Uskon kuitenkin, että valtiovalta pakottaa kunnat isompiin yksiköihin. Suunta on sitten Imatra, toteaa Lonka.

Keskustalla on vaaleihin seitsemän kohdan ohjelma. Ryhmä haluaa muun muassa kuntaan nykyaikaisen röntgenin ja laboratorion, lisää yhteistyötä Imatran seudun kanssa sekä ilmastostrategian.

– Myös kylien ja yhdistysten toimintaa on parannettava, sanoo Lonka.

Demareiden yhtenä tavoitteena on kunnan etelä- ja pohjoispään tasapuolinen kehittäminen. SDP:n Jorma Tiainen nostaa esille yhdeksi esimerkiksi Asemanseudun kevyenliikenteen väylän rakentamisen.

– Toinen tärkeä tavoite on hoitaa koko kunnan nykyiset lähipalvelut. Pidetään huolta omista vanhuksista ja koko väestöstä.

Tiainen toteaa, ettei kuntaliitoksista ole kunnassa tai poliittisissa ryhmissä vielä vakavasti keskusteltu.

– Toistaiseksi kuntaliitokseen ei Rautjärvellä ole tarvetta, mutta maailman muuttumisesta ei voi tietää.

Kokoomuksen Petteri Laaksonen ei myöskään näe nyt pakottavaa syytä kuntaliitokseen, sillä kunnan talous on vahva ja verotulot hyvät.

– Se on sitten eri asia, jos valtiovalta pakottaa liitoksiin.

Tulevan vaalikauden tärkein asia on Laaksosen mukaan tulevan terveyspiirin onnistuminen sekä taloudellisesti että palveluiden suhteen.

– Toivon piiriltä enemmän tehokkuutta kuin vanhan säilyttämistä. Tässäkin asiassa puolueiden kesken pitää tehdä yhteistyötä.

Laaksosen mukaan myös kuntalaisten tasavertainen asema käynnissä olevissa vesi- ja viemärikysymyksissä on tärkeä asia.

Myöskään kristillisten Seppo Sahlan mukaan kuntaliitokseen ei ole akuuttia tarvetta. Sahlan mukaan Rautjärven talous on nyt kunnossa.

– Väestön jatkuva väheneminen ja kunnan työntekijöiden saanti ovat tietysti tulevaisuuden uhkatekijöitä.

Sahlan mukaan suuri kunta ei ole aina tehokas, vaan pienessä kunnassa voidaan palveluja räätälöidä henkilötasolla.

Sahla näkee tulevan valtuustokauden tärkeimmäksi asiaksi sosiaali- ja terveyspiirin joustavan käynnistymisen.

– Investoinneista tärkeimmät ovat palvelutalon remontin jatkaminen ja hoivaosaston tuleva kunnostus.

Itsenäisyyspuolueen Jaakko Halko (sit.) ei halua puhua tällä hetkellä kuntaliitoksista. Hän näkee tärkeämmäksi kylätason päätöksenteon, jota pitäisi parantaa ja saada sille juridinen asema.

– Myös terveydenhuoltoa pitäisi inhimillistää, koska nyt palvelun tason ratkaisevat liiaksi raha ja tekniset välineet.

Halko toivoo kunnan myös lisäävän yhteistoimintaa rajan yli Venäjälle. Hänen toiveessaan olisi rautatieyhteyden avaaminen Parikkalasta ja Simpeleeltä Elisenvaaraan.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen