Kymppitanssi käy työstä

Lappeenranta Openissa kimaltavat strassit ja hiki. Kilpatanssin Euroopan Cupin osakilpailu toi urheilutalolle pareja 20 eri maasta.

LAPPEENRANTA. Hikipisara häivähtää puuteroidulla otsalla. Korot napsuvat parkettiin.

Korvissa kaikuvat quickstepin kevyet sävelet, mutta Lappeenranta Openin tanssiparketilla tehdään töitä tosissaan. Hymy punatuilla huulilla ei silti hyydy.

Suomen Mariia ja Markus Hirvosen valmentaja Harri Antikainen kertoo, että 10-tanssin finaaliin asti pääsevät parit tanssivat kilpailujen aikana 30 kahden minuutin tanssia.

– Se on jo aika urakka, kun joka tanssi vedetään täysillä. Kaiken pitää näyttää kevyeltä ja helpolta, Antikainen kertoo.

Hirvosen sisaruksilla riittää viikonloppuna töitä: lauantain pääsarjassa 10-tanssissa kilpaillaan sekä vakio- että latinalaisissa tansseissa. Sunnuntaina pari kisaa vielä erillisessä vakiokilpailussa.

10-tanssin kilpailu on erityisen tiukka, sillä jokainen tanssi vaikuttaa lopputulokseen. Hiuksenhienot erot tasaisten parien välillä ratkaisevat.

– Sama kuin juoksisi kymmenen sadan metrin sprinttiä ja laskisi aikojen keskiarvon. Sadasosista se on kiinni, valmentaja vertaa.

Lappeenrantalaiset Hirvoset ovat maan tämän hetken kovatasoisin amatööripari. Parin vahvuus ovat vakiotanssit, joissa he ovat alle 21-vuotiaiden luokassa maailman parhaita. Antikaisen mukaan vielä 90-luvulla olisi ollut tavatonta, että suomalainen pari olisi mennyt vaikkapa Englannin parin edelle.

Keväällä Hirvoset voittivat lajin kovimman kilpailun Englannin Blackpoolissa. Syyskuussa alkaneella kaudella pari on kutsuttu kisaamaan muun muassa Kanadaan ja Australiaan.

Helsinkiin muuttaneet Hirvoset ovat valmentajan mukaan innoissaan kotikaupungin kisasta. Kilpailu on merkkitapaus kotimaiselle tanssiurheilulle, sillä kansainvälisiä Euroopan Cupin kilpailuja järjestetään harvoin pääkaupungin ulkopuolella.

– Kaikki on sujunut todella hyvin. Kisa on järjestetty täysin vapaaehtoisvoimin, kertoo Suomen parin äiti, Lappeenrannan Tanssiurheilijoiden Anne Hirvonen.

Nyt parketilla liitävät parit edustavat kahtakymmentä eri maata. Lisäksi viikonloppuna kilpaillaan nuorten, junioreiden ja senioreiden avoimissa sarjoissa.

Tauon jälkeen musiikin rytmi vaihtuu vakiotansseista kuumiin lattarirytmeihin. Parit joutuvat 10-tansseissa mukautumaan uuteen tunnelmaan salamannopeasti.

– Yleensä kisapäivänä saa keskittyä vakioihin tai lattareihin. Tässä on omat haasteensa, Antikainen kertoo.

Tulinen Paso Doble kuvaa härkätaistelua. Viimeisen flamencotyylisen kopauksen jälkeen siirrytään jiveen. Tunnelma muuttuu kepeäksi ja hassuttelevaksi.

Jokaisella tanssilla on oma luonteensa. Kymmenen tanssin aikana käydään läpi miehen ja naisen välisen suhteen kaikki tunnelmat.

Myös tuomarit ovat kansainvälistä porukkaa. Parketin laidalla pareja tutkailee muun muassa saksalainen entinen Euroopan mestari sekä tuomareita yhdeksästä muusta eri maasta.

Tuomarit tarkkailevat muun muassa perusrytmiä, vartalon linjoja ja jalkatekniikkaa. Myös kunkin tanssin luonteen ilmentämistä arvostellaan.

Tanssiväki iloitsee yhä Tanssii tähtien kanssa -sarjan nostattamasta tanssibuumista. Tietoisuus lajista on noussut, ja kilpatanssikurssit pullistelevat uusista harrastajista.

– Enää ei tarvitse niin hirveästi selittää, mistä lajissa on kyse. Kynnys tulla mukaan on matalampi, Harri Antikainen kertoo.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Suomen Mariia ja Markus Hirvonen kisaavat tänä viikonloppuna Lappeenrannan urheilutalolla ja ensi viikolla Englannissa.

Sama kuin juoksisi kymmenen sadan metrin sprinttiä.

Harri Antikainen

Kirjoittaja:
Liisa Mayow