Categories
Artikkelit

Maahanmuuttajille avautuu palvelupiste Lappeenrannassa

Monikulttuurisen keskuksen työntekijä lähtee maahanmuuttajan avuksi Kelaan ja työvoimatoimistoon. Keskuksessa uskotaan, että työllistyminen on avain maahanmuuttajien kotoutumiseen.

ANNA ONALI

LAPPEENRANTA. Lokakuusta alkaen maahanmuuttaja saa Lappeenrannassa apua yhdellä ovenaukaisulla. Silloin kauppatorin kupeessa aloittaa toimintansa monikulttuurinen palvelukeskus Momentti.

– Suomalainen yhteiskunta on monimutkainen. Maahanmuuttaja kotoutuu paremmin, kun hän saa tietoa helposti yhdestä paikasta, Momentin verkostotyöstä vastaava Merja Heino-Kukkurainen sanoo.

Momentissa maahanmuuttajan vahvuudet ja osaaminen kartoitetaan heti ensitapaamisella.

– Sen jälkeen katsotaan, mitä koulutusta hän tarvitsee, jotta syntyy järkeviä kokonaisuuksia. Silloin vältytään siltä, että maahanmuuttaja joutuu juoksemaan erilaisilla kursseilla, neuvonnassa työskentelevä Anna Hallikainen toteaa.

Maahanmuuttajien lisäksi Momentin toimintaan toivotaan mukaan myös suomalaisia.

Momentin työntekijä voi lähteä maahanmuuttajan avuksi esimerkiksi Kelaan tai työvoimatoimistoon. Lisäksi keskuksen tiloissa kokoonnutaan syksyllä esimerkiksi kieli-iltoihin ja käsityökerhoihin.

– Uskomme, että työllistyminen vahvistuu, kun kieltä opitaan tekemisen ohessa ja ihmisiin tutustumalla. Kotoutuminen sujuu, kun maahanmuuttaja tuntee olevansa osa kaupunkia, Heino-Kukkurainen sanoo.

Liberiasta kotoisin oleva Abu Doumbia vahvistaa, että kontakteilla ja verkostoitumisella on merkityksensä työnsaannissa.

Doumbia muutti Suomeen viisi vuotta sitten ja sai työharjoittelupaikan Sammonlahden asukastilasta. Siellä hän työskenteli muun muassa kerho-ohjaajana.

Työharjoittelupaikassa hän tutustui Merja Heino-Kukkuraiseen, ja sitä kautta löytyi myös hänen nykyinen työnsä Momentin maahanmuuttaja-avustajana.

– Maahanmuuttajissa on kaikenlaista osaamista, Heino-Kukkurainen toteaa.

Momentissa osaaminen pyritään löytämään ja hyödyntämään työnhaussa. Doumbialla esimerkiksi on laaja kielellinen osaaminen: hän taitaa suomen lisäksi englantia ja ranskaa.

Lappeenrannan seudulla asuu pysyvästi noin 1 700 maahanmuuttajaa

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Merja Heino-Kukkurainen, Anna Hallikainen ja Abu Doumbia ovat valmiita vastaamaan maahanmuuttajien kysymyksiin ja tutustuttamaan heitä sekä toisiinsa että keskuksen suomalaisiin kävijöihin.

Momentin ohjelmaa

1.10. Avoimet ovet Momentissa Toikankatu 4:ssä klo 13-16.

14.10 Kiinankielinen ilta klo 18-

28.10 Turkkilainen ilta klo 21.20-

11.11. Thaikielinen ilta-

25.11. Espanjankielinen ilta-

Marraskuussa tulossa myös kaksikielisten perheiden seminaari (suomalais-venäläiset perheet)

Kirjoittaja:
Anna Onali