Categories
Artikkelit

Myyntityö tempaisi Polan naiset tehtaalta tiskin taakse

Polan entiset työntekijät eivät kaipaa tehtaan urakkaluontoista työtä. Naiset kiittelevät työvoimatoimiston apua työharjoittelupaikan etsinnässä. He uskovat myynnin ammattitutkinnon avaavan heille uusia mahdollisuuksia.

ANNA ONALI

LAPPEENRANTA. Tuija Huoso ehti olla työttömänä vaatetehdas Polan lakkauttamisen jälkeen vain kaksi päivää.

Sen jälkeen alkoi hänen työharjoittelunsa Prisman kodinosastolla, ja siinä ohella hän palasi koulunpenkille aikuiskoulutuskeskus Aktivaan. Nopea työllistyminen oli työvoimatoimiston muutosturvakoulutuksen ansiota.

Kun tehtaan lakkauttamisesta ilmoitettiin viime keväänä, työvoimatoimiston työntekijä tuli paikanpäälle muutamassa päivässä ja alkoi luoda työntekijöille urasuunnitelmia. Tehtaalle perustettiin jopa oma työvoimatoimiston piste, jonka kautta työntekijöille järjestettiin koulutus- tai työpaikat.

Pola oli Huoson työpaikka kaksikymmentä vuotta. Siinä ajassa työhön ehtii jo vähän leipääntyä.

– Moni sanoo, että neljän-viidenkymmenen vuoden ikäisenä tuntuu, että pitää vaihtaa ammattia. Se pitää paikkansa, Huoso toteaa.

Huoso valmistuu myynnin ammattitutkintoon tänä syksynä. Samalta kurssilta valmistuvat myös hänen entiset työkaverinsa Polalta: Pia Hyvärinen, Sirkku Husu ja Hanna Meronen.

Tehdastyö ompelimossa ja leikkaamossa eroaa myyntityöstä oleellisesti.

– Kaupan ala ei ole samanlaista urakkatyötä kuin tehtaassa. Kaupassa ei kannata alkaa urakoida sovituskoppien välissä, Sirkku Husu vertaa.

Husu on työharjoittelussa Kekäleessä, Hyvärinen Sokoksella ja Huoso ja Meronen Prismassa.

Naiset pitävät uusien työpaikkojensa ilmapiiristä.

– Meitä kannustetaan paljon. Tehtaassa ei niin kannustettu, eikä pidetty työntekijöitä samanarvoisina.

Tulevaisuuden työnäkymistä naisilla ei ole vielä tietoa. He toivovat, että heidän työpanoksellaan on kysyntää tulevana joulusesonkina.

– Polalaiset ovat napakoita työntekijöitä. Olemme tehneet aina niin kovasti töitä, että se ei innosta ollenkaan jäämään kortistoon.

KUVATEKSTI

MARLEENA LIIKKANEN

Tuija Huoso (vas), Pia Hyvärinen ja Sirkku Husu (oik. ylhäällä) sekä Hanna Meuronen (oik. alhaalla) uskovat työmahdollisuuksiinsa Polan jälkeen. – Yhteen aikaan otettiin töihin nuorempia. Nykyään tuntuu, että ajat ovat muuttumassa. Ymmärretään, että meidänikäisillä naisilla ei ole enää lastenhoito-ongelmia.

POLA

126 henkilöä jäi työttömäksi

Elokuussa työttömänä oli 35 henkilöä

Työvoimakoulutuksessa: 40 henkilöä

Määräaikaisessa tai osa-aikaisessa työssä, hakee uusia töitä: 20 henkilöä Yksi odottaa eläkepäätöstä, kaksi sairaslomalla Loput ovat todennäköisesti työllistyneet, koska eivät ole työvoimatoimiston kirjoilla Ammatillista tutkintoa työvoimakoulutuksessa suorittavien harjoittelujaksot päättyvät vuodenvaihteeseen mennessä. Silloin selviää, kuinka moni saa jatkaa työntekoa harjoittelupaikassaan

JÄRVI-SUOMEN PORTTI

Noin 90 henkilöä jäi työttömäksi Elokuussa työttömänä oli 17 henkilöä

Työvoimakoulutuksessa: 20 henkilöä

Määräaikaisessa tai osa-aikaisessa työssä, hakee uusia töitä: kuusi henkilöä Loput ovat todennäköisesti työllistyneet, koska eivät ole työvoimatoimiston kirjoilla

Kirjoittaja:
Anna Onali