Palauteryöppy vaatii lisäaikaa Lauritsalan ja Vainikkalan kouluille

Lappeenrannan kasvatus- ja opetustoimi sai asukkailta yhteensä 67 kommenttia päiväkoti- ja kouluverkon uudistusesityksestä. Eniten palautetta kirvoittivat Vainikkalan koulun ja Lauritsalan lukion kohtalot.

JOHANNA SJÖHOLM

LAPPEENRANTA. Lappeenrantalaiset intoutuivat loppukiriin kaupungin päiväkoti- ja kouluverkon uudistuksen kommentoinnissa. Kasvatus- ja opetustoimi sai asukkailta lopulta yhteensä 67 palautetta.

Eniten huomiota sai suunnitelma lakkauttaa Vainikkalan koulu. Aie kirvoitti palautetta yhteensä 28 kappaletta, joista yksi oli yli sadan hengen allekirjoittama adressi.

Toiseksi eniten palautetta tuli Lauritsalan lukion kohtalosta, yhteensä 17 kappaletta. Kimpisen koulun lakkauttamista koski kuusi palautetta ja viisi Pontuksen koulun perustamista.

OTTEITA PALAUTTEISTA:

HYVÄT päättäjät! Vainikkalan koulua ei missään nimessä tulisi lakkauttaa. Koulu on kylän sykkivä sydän. Kaikki tietävät, mitä tapahtuu, jos sydän poistettaan.

IHMETTELEN kasvatus- ja opetustoimen valtavaa himoa lopettaa Vainikkalan koulu. Kaksi lähintä koulua, joihin lapset aiottaisiin kuljettaa, ovat kooltaan niin pieniä, ettei isoilta investoinneilta voi välttyä. Mistä rahat? Lähiaikoina tapahtuva kuntaliitos Ylämaan kanssa tuo Vainikkalan koulun lähistölle kymmeniä Ylämaan lapsia, joiden turvallisin ja lyhin koulutie suuntautuu Vainikkalaan.

PUHEET ja info Vainikkalan kyläkoulun lakkauttamisesta ovat vaikuttaneet negatiivisesti kyläkuntamme lapsiperheisiin. Epävarmuus kouluoloista on estänyt positiivisen muuttoliikkeen kyläämme.

LAPPEENRANNAN kaupunki laajenee itään päin, joten uusia lukiotulokkaita on odotettavissa Lauritsalaan. Lyhytnäköinen väestöennusteiden tulkinta johtaa resurssien tuhlaamiseen.

LAURITSALAN lukiokysymystä ei voida pitää vain opetuksen toimialaan kuuluvana asiana. Kyseessä on itäisen Lappeenrannan identiteetistä, jolla on tietysti historiallinen taustansa siinä kuin muillakin lukioilla.

KOLME LUKIOTA Lappeenrannassa voitaisiin opiskelijamäärien vähetessä hyvin yhdistää kahdeksi. Stakesin tutkimuksen mukaan suurissa lukioissa oppilaat kokevat vaikuttamisen mahdollisuudet paremmiksi, suhtautuminen opiskeluun on myönteisempää ja yllättäen isot lukiot ovat myös rauhallisempia kuin pienet.

TIEDOSSA on ainakin se, että surullisimmat ja kuuluisimmat väkivaltatapaukset sattuvat lähes poikkeuksetta suurissa kouluissa.

HALUAISIN ihmetellä, miten Kimpisen koulun yhdistäminen Kesämäkeen ja Armilaan toteuttaa ”oppilaan kannalta jatkumon ja laadukkaan perusopetuksen”? Kesämäenrinne ja Armila ovat jo suuria, levottomia yksiköitä, joita aiotaan edelleen kasvattaa? Ei enää näitä suurkouluja, ettekö ole lukeneet raportteja siitä, kuinka viihtyvyys heikkenee sitä mukaa, mitä suurempi yksikkö on?

MEILLÄ ON kaksi tytärtä. Olemme muuttaneet Taipalsaarelta Lappeenrannan keskustaan yhtenä syynä palvelujen läheisyys. Suuret koulut ja pitkät koulumatkat koituvat vielä jossain vaiheessa kaupungin kukkarolle. Lisäksi ne vaikuttavat asukastyytyväisyyteen kotikunnan palveluita kohtaan ja sitä kautta viihtyvyyteen.

LAPPEENRANTA on kehittyvä kaupunki, maakuntamme veturi, ja siksi uskomme alueen vahvaan laajentumiseen ja väestönkasvuun. Lukioiden lakkauttaminen koettiin liian aikaiseksi päätökseksi.

EN YMMÄRRÄ ollenkaan hinkua sijoittaa alle kouluikäisiä koululaisten joukkoon. — Seuraavaksi kai aletaan sijoittaa viides- ja kuudesluokkalaisia yläasteiden sementtipihoille tupakanpolttoa opettelemaan.

KAIKEN kaikkiaan nyt käsiteltävänä oleva palveluverkkoesitys on kokonaisuutena niin laaja, että on vaikea ymmärtää, mikä vaikuttaa mihinkin.

KUVATEKSTI

es-arkisto/PEKKA HÖLKKI

Kasvatus- ja opetustoimen saamista kommenteista 17 koski Lauritsalan lukion tulevaisuutta. Miltei kaikissa niistä toivottiin, että opinahjon ovet pysyvät avoinna jatkossakin.

Uudistuksen aikataulu

Kasvatus- ja opetuslautakunta sekä palveluverkkoesitystä valmistellut virkamiesjoukko kokoontuu 23. syyskuuta seminaariin, jossa se käsittelee asukkaiden antamaa palautetta ja sopii esityksen jatkosta.

Marraskuussa kasvatus- ja opetuslautakunta tekee päätöksen ehdotuksestaan.

Päätösten toteuttaminen aloitetaan asteittain. Kasvatus- ja opetustoimen esityksessä ensi vuonna rakennetaan muun muassa Lappeen päiväkoti ja peruskorjataan Armilan koulun A-talo.

Kaiken kaikkiaan esityksessä hahmotetaan päiväkotien ja koulujen suuntaviivoja vuoteen 2025 saakka.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm