Categories
Artikkelit

Parikkalan Moskuunniemen tonttikaupoissa hiljaista

Yksityinen kaavoittaa kymmenen rantatonttia Parikkalan Rajaniemeen

PARIKKALA. Keväisen venäläiskohun jälkeen Parikkalan Moskuunniemestä ei ole varattu yhtään tonttia. Vain yhdestä rantatontista on jätetty tällä viikolla tarjous, mutta sitäkään ei ole kunnassa vielä ehditty käsitellä.

Kyselyjä Moskuunniemen kadun varren tonteista ovat tehneet venäläisetkin. Tontinhankinta on kuitenkin tyrehtynyt siihen, kun tekninen johtaja Antti Asikainen on todennut tonttien olevan vain vakituista asumista varten.

– Kriteereinä on se, että tontin hankkija on asunut tai tehnyt töitä Suomessa. Voin käydä kuitenkin vain periaatteellisen keskustelun kyselijän kanssa.

Asikaisen mukaan tällä voidaan katsoa se, ettei tontti tule ainakaan suoraan loma-asunto käyttöön.

Tonttikohu syntyi, kun Parikkalan kunnanhallitus hyväksyi 11 Moskuunniemen tontin myymisen venäläisille. Kunta pyörsi oman päätöksensä oikaisuvaatimusten, kiivaan kansalaiskeskustelun ja kaavatarkastelun jälkeen.

Uuden päätöksen perusteena oli se, että alueelle rakennettavat talot on tarkoitettu vain vakituiseen asumiseen eikä ostajien aikomaan vapaa-ajan asumiseen. Samalla päätettiin, että tontit voi ostaa itselleen vasta rakentamisen jälkeen.

– Uskon, että tonttikysyntä vilkastuu keväällä, kun uusi rantatie alkaa hahmottua keskustasta Moskuunniemeen.

Nyt alueen 19 tontista 13 on tyhjillään.

Keväällä Parikkalan tonttimarkkinat kasvavat muutenkin, kun yksityiset maanomistajat saavat kymmenen rantatonttia myyntiin Rajaniemeen.

Tontit ovat Simpelejärven rannalla ja noin 2 500 neliön suuruisia. Kolmen maanomistajan yhteisen hallituksen puheenjohtajan Päivi Roihan mukaan tontteja on jo kysytty ja alustavia ostolupauksia tehty.

– Tontit on tarkoitettu vakituiseen asumiseen, ja suosimme kotimaisia ostajia.

Maanomistajat maksavat sekä kunnan teettämän asemakaavoituksen että kunnallistekniikan.

Rajaniemi sijaitsee parisen kilometriä lounaaseen Särkisalmen kylältä, joka taas sijaitsee viiden kilometrin päässä Parikkalan taajamasta pohjoiseen.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen