Sosiaali- ja terveystoimi saamassa lisämiljoonia Lappeenrannassa

SAARA KOHOHEIKKI SOPANENLAPPEENRANTA. Sosiaali- ja terveystoimi

SAARA KOHO

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Sosiaali- ja terveystoimi saanee Lappeenrannassa 5,3 miljoonaa euroa lisärahaa budjettinsa tilkkimiseksi. Kaupunginhallitus kävi lisämäärärahan suuruudesta kädenvääntöä eilen.

Kaupunginhallitus päätti, että Hallituskatu 9:n korjaukseen varattu 150 000 euroa siirretään sosiaali- ja terveystoimen käyttötalouden menojen katteeksi.

Toimialan budjettirahat uhkaavat loppua, koska Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiriltä ostettavan erikoissairaanhoidon menot ovat olleet arvioitua suuremmat. Kaupungin tekemä selvitys osoittaa, että sairaanhoitopiiri on laskuttanut kunnilta alkuvuodesta selvästi enemmän kuin mitä piirin omat menot ovat nousseet.

Lappeenrannan kaupunki edellyttääkin, että sairaanhoitopiiri palauttaa ylilaskutuksen kunnille kunkin kunnan käyttämän palvelun tai hoidon suhteessa.

Sosiaali- ja terveystoimen odotetaan hillitsevän menokehitystä niin, että myönnettävä ylitysoikeus riittää menojen kattamiseen eikä lisärahaa tarvita. Toiminta tulee järjestää siten, että hyvä hoito turvataan ja hoitotakuu toteutuu.

Sairaanhoitopiiriltä kaupunki odottaa tälle vuodelle hyväksytyn talousarvion mukaista tulosta. Sairaanhoitopiirin talousarviossa Lappeenrannan maksuosuus on budjetoitu 8,3 miljoonaa euroa pienemmäksi kuin mitä piiri ennustaa kaupungin lopulliseksi maksuosuudeksi.

Kaupunginhallituksen kokouksessa Anja Helvasto (sd.) teki esityksen siitä, että sosiaali- ja terveystoimen budjettiin myönnettäisiin sosiaali- ja terveyslautakunnan pyytämä 6,65 miljoonan euron ylitysoikeus. Kaupunginjohtajan 5,3 miljoonan euron pohjaesitys voitti äänestyksen äänin 7-4.

Pienempää lisämäärärahaa kannattivat kokoomuksen Ilpo Hakula, Säde-Sylvia Verho ja Jyri Hänninen, keskustan Ari Torniainen ja Katri Pulli, Myö-liikkeen Antti O.Arponen ja vihreiden Paula Kuikka-Kiljunen.

Helvaston esityksen kannalla olivat sosiaalidemokraattien Eeva Arvela, Raimo Paalanen ja Marja-Liisa Vesterinen.

Kaupunginhallituksen päättämät sosiaali- ja terveystoimen rahoituslinjaukset menevät valtuuston hyväksyttäviksi.

Kirjoittaja:
Saara Koho, Heikki Sopanen