Teatteri, museo ja orkesteri saanevat tällä kertaa lisärahansa

Ministeriön ukaasit paimentavat Lappeenrantaakin ruotuun. 56 teatterista ainoastaan Lappeenrannalta ja kolmelta muulta menivät valtionosuuden tasokorotukset tänä vuonna sivu suun.

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginorkesteri, teatteri ja museo saanevat ensi vuonna niille tarkoitetut valtionosuuden tasokorotukset omaan käyttöönsä. Teatterille tulisi 148 000, museolle 88 000 ja orkesterille 78 000 euroa.

Kulttuurilautakunta esittää lisärahoja taidelaitoksille ensi vuoden talousarvioon. Lopullisesti asian ratkaisee kaupunginvaltuusto.

Taidelaitokset olisivat saaneet tälle vuodelle suunnilleen vastaavanlaiset korotukset, mutta kaupunki ohjasi rahat muihin tarkoituksiin. Opetusministeriö uhkasi jo tuolloin rankaista kovakorvaisia.

Torstaina kulttuuriministeri Stefan Wallin (r.) ilmoitti, että ministeriö ottaa ”tarvittaessa terävät hampaat käyttöön”.

Käytännössä se tarkoittaa niskuroivien kuntien kulttuurilaitosten saaman valtionavun pienentämistä. Valtionosuuksia voisi harkita uudelleen jo ensi vuodelle, mutta pääosin vuodelle 2010.

Valtionapua saaneista 56 teatterista ainoastaan neljältä menivät tasokorotukset tänä vuonna sivu suun. Lappeenranta kuului näiden neljän joukkoon. Sen sijaan museot ja orkesterit jäivät tyypillisemmin ilman niille tarkoitettua lisärahaa.

Teatterinjohtaja Jari Juutinen haluaa uskoa, että Lappeenrannan viimevuotinen ratkaisu oli vahinko ja arviointivirhe.

– Mutta jos raha vielä tänäkin vuonna viedään yleiskatteeseen, se on tietoista. Asenne teatteriin olisi, että yrittivät ja tekivät ne mitä tahansa, ihan sama.

– Tuolloin pitäisi jo harkita omaltakin kohdalta kaikenlaisia asioita uudelleen.

Juutinen toteaa, että Lappeenrannan vähenevä valtionosuus ohjautuisi toisille teattereille.

– Eikä sitä rahaa helposti saada takaisin.

Lisärahalla olisi ratkaiseva merkitys.

– Tilanne on tällä hetkellä se, että kun maksetaan palkat ja tilat, ei tekemiseen jää yhtään mitään. Samoja lavastuksia kierrätetään uudestaan ja uudestaan.

Valtionosuudet kasvavat koko maassa 50 miljoonaa euroa vuosina 2008 – 2010. Vuositasolla valtionosuus kasvaa noin 25 prosenttia.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/AKI LOPONEN

Lappeenrannan kaupunginteatteri voi odotella ensi vuodeksi valtionosuuden tasokorotusta, 148 000:aa euroa. Kuva on viime kevään näytelmästä Woyzeck, keskellä nimiroolin esittänyt Jarno Kolehmainen.

Ministeriö ottaa tarvittaessa terävät hampaat käyttöön.

Stefan Wallin

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju