Categories
Artikkelit

Tuntematon pariskunta kuittasi Pitäjäntuvan velan

Rautjärven Kotiseutuyhdistyksen tilille napsahti 15 000 euroa.

RAUTJÄRVI. Tuntemattomana pysyttelevä pariskunta maksoi Rautjärven Kotiseutuyhdistyksen velan. Pariskunta maksoi syyskuussa yhdistyksen tilille 15 000 euroa eli saman summan, jonka yhdistys jäi Pitäjäntuvan kunnostuksesta velkaa kunnalle.

– Oli mahtava tunne. Kyllä lennettiin melkein kattoon ja itkettiin, kun puheenjohtaja kertoi lahjoituksesta, sanoo johtokunnan jäsen Tuula Kurkela.

Yhdistyksen puheenjohtajan Marjaana Tykkyläisen mukaan velkataakan putoaminen harteilta oli valtava piristysruiske, ja nyt yhdistys voi taas paneutua sisällöntuottamiseen.

Tykkyläinen sanoo, että lahjoituksen tehnyt pariskunta haluaa pysyä tuntemattomana. Sen verran hän kuitenkin raottaa salaisuutta, että lahjoittajat ovat ulkopaikkakuntalaisia ja iäkkäitä ihmisiä.

– He ovat tehneet lahjoituksia muuallekin, mutta tuskinpa ihan näin suurta summaa.

Lahjoitussumma siirtyy mahdollisimman nopeasti kunnan tilille.

Tykkyläinen kertoo, että myös lappeenrantalainen eläkeläinen on luvannut maksaa yhdistykselle kuukausittain tietyn avustuksen. Lisäksi yhdistys on saanut talousahdinkojulkisuuden jälkeen muitakin lahjoituksia.

– Nämä rahat voidaan nyt käyttää kotiseutukalenterin ja joulukortin painatukseen sekä sähkömiehen palkkaamiseen Pitäjäntuvan loppuasennuksiin.

Samalla yhdistys vetää takaisin adressin, jolla se toivoi Rautjärven kunnanvaltuuston antavan lainan anteeksi. Adressiin ehdittiin kerätä satoja nimiä.

Rautjärven Kotiseutuyhdistys kunnosti Pitäjäntuvan leader-rahan turvin vuosina 2005-2008. Kunnostuksen aloittamiseen yhdistys sai kunnalta 20 000 euroa korotonta lainaa.

Huonossa kunnossa ollut rakennus vaati ennakoitua enemmän ammattityötä, eikä yhdistys pystynytkään maksamaan kaikkea velkaansa kunnalle. Kunta ei yhdistyksen pyynnöstä huolimatta antanut jäljellä ollutta 15 000 euron velkaa anteeksi, vaan muutti sen 30 vuoden korolliseksi lainaksi.

Lahjoituksen turvin yhdistys on nyt velaton.

Pitäjäntupa sijaitsee Rautjärven kirkkoa vastapäätä.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen