Categories
Artikkelit

Ulkoterassilta alkanut palo tuhosi Maakuntagallerian saunaosaston

Silminnäkijä teki palohälytyksen. Automaattinen hälytysjärjestelmä heräsi vasta kymmenen minuutin päästä. Maakuntagalleria kärsi laajoista vesivahingoista. Ihmisiä ei ollut vaarassa eikä tuli uhannut kauppakeskus Galleriaa tai asuntoja.

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Maakuntagallerian yläkerran saunaosasto tuhoutui tulipalossa torstaiaamuna. Kuudennen kerroksen saunan palo sai alkunsa ulkoterassilta.

Tuli tuhosi niin ulkoterassin kuin saunaosaston sisätilat. Palossa ei sattunut henkilövahinkoja, mutta Maakuntagalleria kärsi laajoista vesivahingoista, etenkin neljännessä ja viidennessä kerroksessa.

Talo pysyy suljettuna useita päiviä, mahdollisesti useita viikkoja.

YLÄKERRASSA oli järjestetty keskiviikkona saunailta. Saunatiloissa ei ollut palon alkaessa ketään paikalla. Poliisi tutkii palon syttymissyytä.

Palohälytys tuli aamuyhdeksän aikoihin. Palo saatiin sammumaan kolmessa vartissa. Palon aikana Gallerian kortteli oli eristetty, ja liikenne ohjattiin kauempaa.

Kauppakeskus Galleria pidettiin vajaat kaksi tuntia suljettuna. Palo ei levinnyt kauppakeskukseen ja asuntoihin eikä uhannut niitä.

ETELÄ-KARJALAN pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Jani Kanerva kertoi, että he saivat ilmoituksen kauppakeskus Gallerian ravintolatilojen palosta.

Paikalla selvisi, että palo ei ollut kauppakeskuksessa vaan savun nousi viereisen maakuntagallerian katolta.

Palohälytys tuli silminnäkijältä. Automaattiset palohälytyslaitteet reagoivat vasta noin kymmenen minuutin päästä, kun palokunta oli jo paikalla. Tämä herätti ihmetystä.

Kanerva pitää hälytyksen viivästymisen syynä siitä, että palo sattui ulkotiloissa. Kesti oman aikansa, ennen kuin savua kertyi sisätiloihin niin paljon, että laitteet reagoivat.

TULIPALOSTA annettiin suurhälytys, ja Maakuntagalleriaa sammuttamassa ja pelastamassa oli 50-60 henkeä ja yhdeksän yksikköä Imatraa ja Lemiä myöten.

Tulipalon sammuttaminen kaupungin keskustassa ja kerrostalon yläkerrassa vaatii Kanervan mukaan aina varautumisen pahimpaan. Palokunta ei yläkertaan mennessään tiennyt, mikä siellä palaa. Tilanne paljastui vasta, kun saunaosaston ovi oli murrettu sorkkaraudalla. Ovi oli lämmin muttei vielä kuuma.

– Vastassa oli savua ja tulta. Terassin puurakenteet paloivat kokonaan ja alapuolinen bitumikate tuhoutui osittain.

Palo saatiin rajattua ja sammutettua nopeasti. Jälkityöt kestävät vielä pitkään.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen