Vetovuoro vaihtuu Buttenhoffilla

Uudet ravintoloitsijat löytyivät talon omasta henkilökunnasta. Kiril Georgiev ja Julia Serbinos aikovat kohdaltaan tehdä Imatran kävelykeskustasta entistä eurooppalaisemman.

IMATRA. Vetovuoro vaihtuu Buttenhoffin perinteikkäässä ravintolassa Imatralla.

Ravintoloitsijat Lasse ja Birgitta Buttenhoff vetäytyvät ruokalevolle vuosikymmenet jatkuneelta yrittäjäuralta. Huilaamaan Buttenhoffit kertovat lähtevänsä levollisin mielin ainakin kahdesta hyvästä syystä.

Toinen niistä on se, että ajankohta on Lasse Buttenhoffin mukaan bisnesmielessä otollinen.

– Aika vaihtoon on sopiva, koska talon viime vuodet ovat olleet erittäin menestyksekkäitä, Buttenhoff kertoo.

Toinen vaihdosta vauhdittanut ja ajoittanut syy on se, että jatkajat löytyivät tutusta oman talon väestä. Ravintolan ottaa hoitoonsa alan ammattilaispariskunta Kiril Georgiev ja Julia Serbinos. Molemmat ovat olleet Buttenhoffien töissä jo vuosia.

TEHDYN esisopimuksen mukaan Buttenhoffin liiketoiminta, ravintolatilat sekä ravintolan nimi siirtyvät uuden yhtiön Ravintola Buttenhoff Oy:n haltuun marraskuun alussa. Georgiev ja Serbinos ovat yhtiön enemmistöosakkaat. Buttenhoffit eivät ole yhtiössä osallisina, vaikka kertovatkin muuten antavansa seuraajilleen kaiken mahdollisen tukensa.

Kiril Georgiev on syntyjään bulgarialainen. Hän on lähtöisin viinitilasuvusta, jolla myös ravintolakokemusta. Suomessa Georgiev on asunut 1980-luvun puolivälistä.

Imatralla, tarkkaan ottaen Imatran hotelli- ja ravintolakoulun parkkipaikalla Valtionhotellin takana Georgiev tapasi ensimmäisen kerran Saratovista Venäjältä syntyjään olevan Julia Serbinosin, jolla on useita ravintola-alan tutkintoja. Yhteisen osaamisen myötä urat kääntyvät nyt yhteisen yrittämisen tielle.

Suuntaviitta osoittaa eurooppalaisuuteen. Georgiev ja Serbinos kertovat, että heidän tavoitteenaan on tehdä korttelinsa kohdalta Imatrankosken kävelykeskustasta entistä eurooppalaisempi.

Katutasolla se tapahtuu ravintolan terassipalveluja kehittämällä. Ensimmäisen kerroksen sisätiloissa se tapahtuu avaamalla kahvilatilaan ravintolan oma eurooppalaistyylinen viinikahvila. Ylemmän kerroksen pääravintolan ruoka- ja juomalistoilla kansainvälisyys lavenee ravintoloitsijoiden mukaan edelleen paikallisia perinnemenyitä kuitenkaan unohtamatta.

Buttenhoffin ravintolan fyysinen ilme ja perinteinen henki eivät muutu.

– Jos vaikka tapetteja joskus uusitaan, ovat ne varmasti aivan samannäköiset kuin nykyisetkin, Georgiev sanoo.

VIIPURILAISEN Buttenhoffin suvun liiketoiminta tuli Imatralle päin 1930-luvulla. Lasse Buttenhoffin isoäiti perusti Ensoon kahvilan 1936. Vuosikymmenen lopulla siirryttiin Imatralle leipomaan leipää talvisodan sotilaille.

1950-luvun puolivälistä Imatrankosken ravintola on ollut nykyisellä paikallaan. Butterinsa on aikanaan ollut myös Vuoksenniskalla. Sieltä aloitti Birgitta Buttenhoff ravintolauransa.

Buttenhoffit kiittävät henkilökuntaansa hyvästä yhteistyöstä ja -hengestä väkensä siirtyessä uuden yhtiön palvelukseen. Kiril Georgiev toivottaa tervetulot.

– Meitä on 15, ja kaikki me olemme samanlaisia työntekijöitä.

Jonkun ajan päästä heitä voi olla enemmän. Täydennystarpeen aikaansaaminen on uudella työnantajalla ainakin tavoitteena.

KUVATEKSTI

MATTI VEIJALAINEN

Kiril Georgiev (vas.) ja Julia Serbinos ryhtyvät jatkamaan Koskenpartaalla Buttenhoffin liiketoimintaa Birgitta ja Lasse Buttenhoffin seuraajina.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen