Havaintoja elämän merkillisyyksistä

TEATTERILyhytnäköisesti viisasta – valistajan listaKari Kinnarin

TEATTERI

Lyhytnäköisesti viisasta – valistajan lista

Kari Kinnarin 25-vuotistaiteilijajuhlaesitys

Käsikirjoitus Karppa

Ohjaus Jarmo Hämeranta

Lavalla Kari Kinnari

Ensi-ilta lauantaina 4.10. klo 19 Teatteri Imatran pienellä näyttämöllä.

Tämä maailma tarjoaa aivan kylliksi ihmeteltävää yhteen monologiesitykseen, sen kuin napsii asioita paperille ylös. Moni asia on vinksahtanut niin järjettömäksi, ettei sitä tarvitse käsikirjoituksessa edes juuri jalostaa.

Kari Kinnarin esittämän monologin tekstin kirjoittanut Karppa on niitä myös löytänyt, ja hänen kysymyksensä ovat paikoin teräviä: miten tietokoneet muka säästävät aikaamme, miten vanhuksia oikein hoidetaan, tai kuinka suomalainen arki on todellisimmillaan televisiossa, näissä salkkareissa ja kotikaduissa.

Toisinaan lipsahdetaan tökerön puolelle. Koirista puhutaan moni- eikä sekarotuisina, mutta mustaihoinen ihminen on neekeri.

Parhaimmillaan teksti on maalaillessaan tulevaisuudenkuvia, esimerkiksi ihmetellessään, mitä tapahtuu, jos ruumiiden syväjäädytysfirma Amerikassa menee konkurssiin ennen kuin tiede on keksinyt henkiinherättämiskeinon. Entä hololuokkakokoukset ja muistitikulle säilötyt sielut? Huikeita näkyjä.

Naurussa pitelemistä on niissä hetkissä, joissa pysytään aivan lähellä ihmisen arkea, sen kipuja ja tapoja. Illan parhaimmistoa on vakoisen miehen metsästysretki markettiin.

Tekstin ongelma on liika korkealentoisuus. Kun tartutaan sellaisiin suuriin asioihin kuin elämä tai kehittyminen, katsotaan ihmistä niin kaukaa, että tarinasta tulee väkisin ulkokohtaista viisastelua.

Esitys on tekstin tasolla epätasainen, samoin toteutukseltaan. Kun supermarket-kohtauksessa kuuluu taustalla hedelmäpeliääniefekti, huomaa toivovansa, että äänillä olisi pelattu enemmänkin ja tasaisemmin. Kyllä niille tilaa olisi ollut, vaikka Kinnari itsekin tehosteääniä tekee.

Ensi-illassa oli vain pientä alkutahmeutta. Kun yleisö lähti mukaan stand up -maiseen irrotteluun, Kinnari reagoi yleisöön ja syntyneisiin tilanteisiin selvästi nauttien.

Kinnarin rento ja vilkas olemus ja kevyesti pomppiva liikehdintä kertovat innosta: hän haluaa olla juuri tässä juuri nyt, omannäköisessään esityksessä, ja antaa yleisölle itsensä, flirttailla sen kanssa, heitellä juttuja, naurattaa sekä panna ajattelemaan.

KUVATEKSTI

SARI PULLINEN

KAI SKYTTÄ

Kari Kinnari teki omannäköisensä esityksen ja sai yleisön ensi-illassa mukavasti syttymään.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen