Hiihtäjät ja sivakat huolletaan tuliterässä mökissä ensi talvena

Lappeen Riennon voitelukoppi vaihtuu hiihtomökiksi Lappeenrannan lentoaseman kulmalla. Voitelupalvelun lisäksi tarjolle tulee lämmintä juotavaa ja vuokrasuksia.

LAPPEENRANTA. Vauhdilla lähestyvään hiihtokauteen valmistautumista on voinut seurata omin silmin Lappeenrannan lentoaseman kulmalla. Suositun kuntoilulenkin varteen on nousemassa täysiverinen hiihtomökki Lappeen Riennon talkooporukan aherruksen tuloksena.

Seura aloitti suksien voitelupalvelun lentokentän kulmauksessa 90-luvun puolivälissä. Tuolloin suksia huollettiin teltassa, kunnes seura sai työmaakopin lahjoituksena.

Vajaan 30 neliömetrin kokoinen mökki valmistuu sopivasti marraskuun alussa ja korvaa työmaakopin suksien voitelupisteenä.

– Ajatuksena oli kirkastaa seuran ilmettä 90-vuotisjuhlavuoden alla. Onhan tämä ihan eri luokkaa kuin tuo meidän entinen kuppainen koppi, Lappeen Riennon puheenjohtaja Tapio Arola naurahtaa.

– Talkooporukkaa on riittänyt. Olen kiitollinen, että seurasta löytyy ammattimiehiä joka lähtöön.

Lentokentän ladun suosio on kasvanut vuosien varrella tasaista tahtia, mikä innosti osaltaan Lappeen Rientoa rakentamaan huoltopisteestä entistä ehomman.

– Sesonkiaikaan pystymme tarjoamaan mökissä hiihtäjille kahvit tai mehut. Kenttäähän kiertää pääsääntöisesti kuntoliikkujia, joilla on aikaa pysähtyä ja aikaa keskustella, Arola kertoo.

– Lisäksi yleisö kaipasi tilaa, missä näkisi itse voitelutapahtuman. Siihen voisi kytkeä opetustakin.

Mökki sijaitsee lentoaseman ja Maasotakoulun puristuksessa, mutta maanomistajat suhtautuivat hankkeeseen suopeasti.

– Kaupungiltakin saimme rakennusluvan varsin nopeasti. Rakennukseenhan ei tule vesi- ja viemäriyhteyksiä, Arola kertoo.

Jos pränikkä hiihtomaja kohentaa kuntoilureitin koillisnurkan viihtyisyyttä, Kuutostien perusparannus on vuorostaan runnellut lenkin ennen perin rauhallista eteläosaa.

– Ennen siellä hiihdettiin metsässä, mutta nyt se on kaadettu pois. Talvi näyttää, vaikuttaako muutos hiihtäjämääriin, Arola toteaa.

Tulevan talven uutuutena Lappeen Riento on yhteistyökumppaninsa avustuksella lanseeraamassa suksienvuokrauspalvelun suositun ladun varteen.

– Halukkaat voivat kokeilla, minkälaiset sukset olisivat itselle sopivimmat.

– Ihmiset hiihtävät tuolla välillä aika hurjannäköisillä välineillä.

Arolan haaveena on löytää yhteistyökumppani, joka mahdollistaisi 30–40 laadukkaan hiihtovälinesarjan lainaamisen koululaisille.

– Jos kaikille olisi tarjolla samanlaiset hyvät sukset, sauvat ja monot, hiihdon sisällyttäminen liikuntatuntien ohjelmaan olisi helppoa.

Puheenjohtaja myöntää, ettei Lappeen Riento pysty panostamaan koululaisliikunnan edistämiseen pelkästään talkoovoimin.

Lappeen Riento onkin hakenut opetusministeriön kesäkuussa lanseeraamaa seuratukea, jota myönnetään 200 liikunta- ja urheiluseuralle vuosien 2009–2011 aikana. Tuki on tarkoitettu seuroille, joilla on riittävästi jäseniä ja vapaaehtoistoimijoita, mutta ei ammattimaista henkilöstöä toiminnan järjestämiseen.

– Monilla täkäläisillä urheiluseuroilla on jo palkattu toiminnanjohtaja, jollaisen pestaaminen on meilläkin toiveissa, Arola sanoo.

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

30 neliön mökki valmistuu marraskuun alussa. Eilen talkoohommissa lentokentän laidassa ahersivat Mauno Parkko (vas.), Tapio Arola, Heikki Keskisaari ja Heikki Pusa.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen