Kiljunen perää jättikorvausta jos moottorirata tulee Luumäelle

Kansanedustajan uusi kakkosasunto on vain noin kilometrin päässä suunnitellulta rata-alueelta. Hänen mielestään moottoriradan tulo karkottaisi kesäasutuksen ja vahingoittaisi Luumäen imagoa.

LUUMÄKI. Moottorirataa Luumäen Somerharjuun puuhaavilla on edessään jälleen kivikkoinen tie. Ilman valituskierrosta ei selvitä tälläkään kertaa. Se on selvää ennen kuin ensimmäistäkään lupaa on hankkeelle myönnetty.

Edellisellä yrityksellä vastaan hangannut Pro Somerharju -liike on koonnut rivinsä taisteluun ratasuunnitelmia vastaan.

Hankkeen näkyvin ja tunnetuin vastustaja on kansanedustaja Kimmo Kiljunen. Hänellä on ollut vapaa-ajanasunto Luumäellä, lähellä suunniteltua rata-aluetta parikymmentä vuotta.

Hiljattain hän on saanut valmiiksi uuden, hulppean 250 neliön kakkosasunnon Herajärven rantaan lähelle rata-aluetta. Talo on rakennettu niin, että se voisi eläkepäivillä olla ykkösasunto.

– Matkaa rata-alueelle on vain kilometri, Kiljunen selittää.

Hän aikoo vaatia kovia korvauksia, jos rata tulee.

KILJUNEN ryhtyi suunnittelemaan uuden kesäpaikan rakentamista, kun ratahanke edelliskerralla kaatui valituskierroksen jälkeen Korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Siitä on aikaa neljä ja puoli vuotta.

Suunnitelmien uusi tuleminen yllätti kokeneen poliitikonkin. Sunnuntaina hän pohti ratahanketta yhdessä naapurinsa Heikki Rouhuvirran kanssa.

– Jos harjun päälle rakennetaan moottorirata, sillä on kaikupohjaa kymmenien kilometrien päähän.

– Ihan vieressä asuvat kärsivät eniten. Niiden, jotka aikovat radan rakentaa on otettava vastuuta myös siitä. Tonteilla tapahtuu suuret arvojen alennukset.

– Jos tänne moottorirata tulee, ei minun kannata tulla tänne enää aikaani viettämään. Vantaallakin on sitten rauhallisempaa, Kiljunen sanoo.

MAANANTAI-ILTANA Somerharjun moottoriratakysymykseen ottaa kantaa Luumäen kunnanhallitus ja antaa oman lausuntonsa. Kiljusen ja Rouhuvirran mielestä Luumäki ei voi antaa lupaa kestävin perustein. Luvan aika ei tosin vielä maanantaina.

Kiljunen ja Rouhuvirta muistuttavat, että Kahrasenjärven ja Herajärven seutu on rantakaava-aluetta. Alueella on kymmeniä asuntoja ja loma-asuntoja, joille melu radalta kantautuisi yli 55 desibelin voimalla.

– Se tilanne on laiton, huomauttaa Rouhuvirta.

– Luumäellä on loma-asutusta väestömäärään nähden todella paljon.

– Moottorirata tuolla paikalla karkottaisi loma-asutusta nopeasti pois.

– Seurannaisvaikutuksena sillä olisi merkitystä kunnan imagoon, lataa Kiljunen.

– Jos rata tulee, teen kaiken voitavani, että ne jotka rakentavat myös lunastavat kiinteistöni.

Hän antaa ymmärtää, että millään pikkurahalla ei silloin selvitä. Puhutaan vähintäänkin sadoista tuhansista.

ROUHUVIRTA ja Kiljunen muistuttavat myös, että Somerharjun alue on pohjavesialuetta, ja määräykset pohjavesialueelle rakentamisesta ovat tiukentuneet.

Kaupallisia perusteitakaan radan rakentamiseen he eivät löydä. Iitissä on suunnitelmissa F1-mitat täyttävän moottoriradan rakentaminen, ja suunnitelmat siellä ovat pitemmällä.

– Ei kai ole järkeä rakentaa toista rataa vain viidenkymmenen kilometrin päähän.

– Kyllä tämän Somerharjun hankkeen pitäisi jo kunnassa kaatua, miehet tuumivat.

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Heikki Rouhuvirta poikkesi sunnuntaikylään Kimmo Kiljuselle. Miehet ovat sitä mieltä, että ympäristölupaa Somerharjun moottoriradalle ei pitäisi missään nimessä myöntää.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä