Luontoväki löysi arvometsiä etenkin Ruokolahdelta

Metsäyhtiöitä patistetaan suojelemaan kartoituksessa löytyneet kohteet Metso-ohjelman keinoin.

LEENA SALLINEN

Luonnonsuojelujärjestöt ovat kartoittaneet metsäyhtiöiden mailla olevia arvokkaita metsäkohteita. Järjestöt patistavat yhtiöitä aloittamaan neuvottelut kohteiden suojelemiseksi Metso-ohjelman keinoin.

Kartoitusta on tehty ympäri maata. Etelä-Karjalasta on mukana pääasiassa Tornator Oy:n metsiä Ruokolahdelta. Mukana on myös muutama kohde UPM:n mailta.

Kaikkiaan arvokohteiksi on Etelä-Karjalasta listattu runsaat 20 metsää tai metsäaluetta, joiden pinta-ala on noin 700hehtaaria.

Suurin kohde on Ruokolahden perukoilla Torsansalossa. Sieltä on listalla useita erämaisia alueita, jotka ovat Tornatorin omistuksessa.

Alueista laajin on vajaan parinsadan hehtaarin Viitalammin alue. Sen lähistöltä on useita muutaman kymmenen hehtaarin metsiä. Perustelujen mukaan alueella on säilynyt Etelä-Karjalan oloissa vaateliasta vanhan metsän lajistoa.

Ruokolahdelta on mukana pienempiä kohteita myös muun muassa Suuri Paljärven ja Ylisenjärven ympäristöstä. Osalla niistä luonnonsuojelijoilla oli jo vääntöä Tornator Oy:n hakkuuaikeista.

Rautjärven puolelta mukana on muutamia kymmeniä hehtaareja metsää kolmessa kohteessa.

Kohdevalinnasta vastaavat Luonto-liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Greenpeace.

Järjestöjen mukaan valtaosa rajauksista täyttää Metso-ohjelman luonnonsuojelubiologiset valintakriteerit. Hyvien kokonaisuuksien saamiseksi ehdotuksessa on myös hiukan muita alueita.

Järjestöjen mukaan metsäyhtiöiden ei pitäisi tehdä alueilla metsätaloustoimia ennen kuin niiden säästämisestä päästään yhteisymmärrykseen.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen