Sopimus tähyää kohti yhteistä orkesteria

Lappeenrannan ja Mikkelin kaupunginorkestereiden katkolla olevan yhteistyösopimuksen yhtenä tavoitte

Lappeenrannan ja Mikkelin kaupunginorkestereiden katkolla olevan yhteistyösopimuksen yhtenä tavoitteena on yhteisen orkesterin muodostaminen. Nyt ei kuitenkaan neuvotella yhdistämisestä, vaan sopimuksen jatkamisesta.

– Yhdistyminen on kirjattu sopimuksen tavoitteeksi. Että pitkällä tähtäimellä pyrkisimme muodostamaan yhden yhteisen orkesterin. Siitä ei nyt neuvotella, mutta se on mukana sopimukseen kirjattuna päämääränä, selvittää Lappeenrannan kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen toimialajohtaja Heikki Timonen.

Timonen korostaa, että tulee uutta sopimusta tai ei, yhteistyötä voi siitä huolimatta tehdä. Yhteistyö toisi voimavaroja ja lisää mahdollisuuksia kummallekin orkesterille.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin luottamusmies Jorma Lautanen sanoo yhteistyön rikastuttavan toimintaa.

– Ei yhteistyötä kukaan vastusta. Mutta jos yhteistyösopimus sisältää jotain liitännäisiä, jos sopimus tähtää jossain määrin orkestereiden yhdistämiseen, se ei ole soittajille helppo asia.

Savonlinnan kaupunginorkesterin luottamusmies Yrjö Pulkkinen ihmettelee, miksi yhteistyötä varten täytyy tehdä monen vuoden sopimus.

– Ei sopimuksen puute estä yhteistyötä.

Pulkkinen katsoo, että jos tehdään sopimus, tarvitaan myös lisärahoitusta.

– Muuten se syö voimavaroja muulta toiminnalta. Mikkelissä voi olla vaikeuksia osoittaa lisärahoitusta, niin hyväksi kuin raha olisikin.

Soittajia kiinnostaa yhteistyö jo ammatillisesti.

– Mutta se on rankkaa. Sellainen päivä on älyttömän raskas, kun lähdetään Mikkelistä aamulla kohti Lappeenrantaa.

– Nyt on Mikkelissä mietitty sitäkin, onko yhteistyö ollut välttämättä yleisömäärää nostava tekijä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju