Viipurille lahjoitettu talo murjottu ja sotkettu

Lappeenrannan kaupunki lahjoitti vuonna 1995 suomalaisen rintamamiestalon Viipurin kaupungille. Klaus Pelkonen sanoo, että pientalorakentaminen alkaa vasta nyt kiinnostaa Venäjällä.

VIIPURI. Lappeenrannan lahjoittamalle rintamamiestalolle on käynyt huonosti Viipurissa. Paikallinen Viipurin Sanomat-lehti kertoo tällä viikolla skandaalijutussaan, kuinka juopottelevat irtolaiset ja rosvot ovat pistäneet talon sisältä täysin asuinkelvottomaksi. Kaikki irti saatava on viety.

Lehtijutussa kauhistellaan, kuinka huonosti kaupunki on hoitanut arvokasta lahjaansa. Talon kunnossapito ei olisi ollut iso juttu kaupungin taloudessa.

Lappeenrannan kaupunki ja useat yritykset lahjoittivat vuonna 1995 Viipurille mallitalon hartiapankkirakentamisen edistämiseksi Venäjällä. Talo luovutettiin kalusteineen. Viipurin kaupungin osuudeksi tuli rintamamiestalon liittäminen vesi- ja sähköverkkoon.

Rintamamiestalo sijaitsee Viipuriin johtavan maantien tuntumassa Tienhaaran kaupungissa. Se näkyy hyvin maantielle. Suomalaisten toiveena oli alun perin rakentaa muutama talo lisää tyhjälle pellolle.

Viipurin kaupungin oli alusta alkaen vaikea hyödyntää lahjoitusta. Se luovutti rintamamiestalon orpolasten kodiksi. Haltijaksi tuli Pelastusrengas-niminen orpokoti. Tupaantuliaisia vietettiin kesäkuussa 1996.

Viipurin kaupungin nuorisovirasto piti taloa hallussaan vuoteen 2000, jonka jälkeen sen sai sosiaalivirasto. Talossa oli kolme vuotta esikoululaisia, kunnes sosiaalivirasto katsoi rakennuksen ylläpidon liian kalliiksi ja siirsi lapset kaupungin keskustaan. Uutta käyttöä rintamamiestalolle ei enää löytynyt.

Lahjoitushankkeen puuhamiehenä toiminut silloinen rakennusvalvontaviraston päällikkö, arkkitehti Klaus Pelkonen on surullinen kuullessaan talon kohtalosta.

– Ikävä kuulla tällaista. Viipurin kaupunki hävetköön, kun ei osaa hoitaa lahjaansa. Luulisi, että siellä olisi perheitä, jotka olisi voitu sijoittaa asumaan taloon.

Pelkosen mielestä talo oli tosi arvokas lahja, ja rahaa kerättiin eri puolilta.

Hän arvioi, että lappeenrantalaiset olivat silloin aikaansa edellä, koska Venäjällä on vasta nyt alettu kiinnostua pientalorakentamisesta.

KUVATEKSTI

PÄIVI VIRTA-SALO

Viipurin Sanomat (Vyborgskie Vedomosti) kertoo tämän viikon kansijutussaan Lappeenrannan lahjoittaman rintamamiestalon lähes täydellisestä tuhosta. Viipurin kaupunki ei pitänyt huolta arvokkaasta lahjasta.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen