Elämä palailee hiljalleen Sammontorille

Sammonlahti sai päiväkerhon lapsille ja vanhemmille. Toimintapisteen jatko on katkolla jo vuoden lopussa.

PETTERI VÄRTÖ

LAPPEENRANTA. Sonja Raatikainen sivelee liimaa kartonkiin. Kirsti Kivistö ja Kirsi Kulhoranta ovat leikanneet pahvinpalasia valmiiksi, jotta Lavolan koulun kolmasluokkalainen ja muut Sammonlahden alueen alakoululaiset voisivat valmistaa isänpäiväkortteja tai askarrella muuta mukavaa koulun jälkeen.

Aiemmin tässä Sammontorin tilassa myytiin kortteja, nyt hyllyillä on pelejä pelattavaksi, pöydissä tilaa läksyjen tekoon ja sohvilla perunana oloon. Iltapäivän aikana kaikkea tekemistä ohjaa pari aikuista, jotka aamupäivällä ovat olleet seurana pienten lasten vanhemmille. Välillä voi kiertää kirpparilla seinän takana.

SAMMONTORIN entiset Itellan tilat ovat olleet Etelä-Karjalan työ- ja asukastupayhdistyksen toimintapisteen käytössä maanantaista. Tavoitteena on tarjota kohtauspaikka Lappeenrannan länsialueen asukkaille ja vilkastuttaa elämää Sammontorilla. Muutaman päivän kokemuksella tarvetta toiminnalle löytyy.

– Aamupäivällä paikalla olleet äidit lapsineen olivat todella innostuneita, Saimaan ammattikorkeakoulun aikuislinjan sosionomiopiskelija Kirsti Kivistö sanoo.

Vieraskirja vahvistaa asian ja kertoo myös viidakkorummun myönteisestä kaiusta: äitien ja lasten lukumäärä ehti tuplaantua maanantaista jo tiistaihin.

Kivistö ja Kirsi Kulhoranta tekevät syksyn aikana muutaman opintoihinsa liittyvän harjoittelupäivän toimintapisteessä. Toimintapistettä vetävän sosiaaliohjaaja Pauliina Härkösen mukaan lasten tukena on ensi viikosta lähtien säännöllisesti sosionomiharjoittelija sekä asukastuvassa aiemmin työskennellyt työllistetty.

AUNE KORKALAINEN sovittaa nahkatakkia. Huokea ja hyväkuntoinen takki on tällä kertaa liian iso, mutta Sammonlahdessa asuva Korkalainen on kaikesta huolimatta tyytyväinen. Pieneläkeläinen on tottunut kaupungin kirpputorien koluaja ja nyt sellainen on saatu kotiosoitteen läheisyyteen ensimmäistä kertaa.

– Olen kova SaiPa-fani ja tottunut kävelemään sekä Kisapuistoon että kirpputoreille keskustaan. Silti on mukavaa, että kotikulmillakin pääsee nyt kirppikselle, täällä näyttää vielä olevan halpaa ja hyväkuntoista tavaraa siististi aseteltuna, SaiPan fanituksen ohella seurakunta-aktiiviksi tunnustautuva Korkalainen kertoo.

Korkalaisen ohella paikalle ovat osanneet muutkin ja olleet vieläpä tyytyväisiä. Ensimmäisen päivän myynti oli kassavastaava Urmas Äijälän mukaan mainio, ja kirpputorin 20 myyntipöytää on vuokrattu jo koko marraskuuksi. Pöytien lukumäärää on tarkoitus vielä lisätä 30:een, Pauliina Härkönen puolestaan sanoo.

TOIMINTAPISTEEN perhekahvila ja varhismesta pyörittävät pienimuotoista myyntitoimintaa omakustannushintaan. Jatkorahoitusta niissä hengailulle on haettu Raha-automaattiyhdistykseltä. Ilman rahaa toiminnalle tulee piste vuoden lopussa. Kirppis ja sen yhteydessä oleva työpaja jatkavat, jos kysyntää on.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö