Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson tuottajaliitot yhdistyvät 2010

Etelä-Karjalan tuottajien syyskokous ottaa yhdistymiseen kantaa ensi viikolla. MTK:lla on maakunnassa vielä yli 5 000 jäsentä.

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maataloustuottajain liitot yhdistyvät vuoden 2010 alusta. Uuden liiton nimi on MTK Kaakkois-Suomi, jos syyskokoukset hyväksyvät johtokuntien esityksen.

Etelä-Karjalan maataloustuottajien puheenjohtaja Juha Saikko sanoo, että yhdistymistä on viety johtokuntatasolla eteenpäin hyvässä yhteisymmärryksessä.

– Yleisen kokouksen mielipiteeseen en pysty ottamaan kantaa.

Etelä-Karjalan tuottajien syyskokous päättää yhdistymisestä ensi viikon keskiviikkona. Asia vaatii vielä toisen päätöksen kevätkokouksessa.

Juha Saikko ja toiminnanjohtaja Tuomo Hintsanen kertovat, että yhdistyminen on ihan eteläkarjalaisten ja kymenlaaksolaisten oma ajatus.

MTK:n johto ei ole siihen patistanut.

Kaakkois-Suomen MTK:n kotipaikaksi tulee Kouvola, mutta toimisto ja toimihenkilöt pysyvät jatkossa myös Lappeenrannassa.

Saikon mukaan yhdistymisen lähtökohtana on toiminnan tehostaminen ja erityisosaamisen lisäämisen tarve. Jäsenmäärän vähentyminen on toinen syy.

– Meillä on perinteisiä maatiloja, metsätalousyrittäjiä ja maaseutuyrittäjiä. Ajatuksena on, että pystyisimme paremmin palvelemaan näitä eri jäseniä. Jokainen toimihenkilö pystyy perehtymään jollekin kapeammalle alueelle.

Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa on molemmissa kaksi toimihenkilöä. Kummassakin toinen on osa-aikainen.

Etelä-Karjalan toiminnanjohtaja Tuomo Hintsanen jää lisäksi eläkkeelle kevättalven 2010 aikana.

– Uutta toimintaa on silloin helpompi järjestää, hän sanoo.

Hintsanen kertoo, että myös Kainuun tuottajaliitto on liittymässä isompaan Pohjois-Pohjanmaahan. MTK:ssa on alkamassa järjestörakenteen muutos, kun jäsenmäärä putoaa.

MTK:lla on Etelä-Karjalassa 2 300 jäsentilaa, ja jäseniä kaikkiaan yli 5 000. Kymenlaaksossa tiloja on 2 800 ja jäseniä noin 7 000. Yhdessä ne ovat keskisuuri tuottajaliitto.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen