Konnunsuon vankilaa uhkaa lopetus vuonna 2012

Vankilan apulaisjohtaja pitää vankimäärän merkittävää vähenemistä hyväuskoisena kuvitelmana. Esitys on hänen mukaansa hallituksen aluepoliittisten linjausten vastainen.

HELENA RISSANEN

JOUTSENON Konnunsuon vankila aiotaan lopettaa. Vankeinhoidon tulevaisuutta pohtinut työryhmä ehdottaa neljää vaihtoehtoista kehitysmallia, joiden yhteinen piirre on Konnunsuon lakkautus vuonna 2012.

Kyseessä on Kaakkois-Suomen aluevankilan johtajan Mika Antikaisen työryhmän luonnos esitykseksi, jonka vankeinhoito-osasto tekee oikeusministerille. Rikosseuraamusviraston pääjohtaja Esa Vesterbacka ottaa asiaan kantaa 17. marraskuuta. Virasto ei ole sidottu mihinkään tehdyistä ehdotuksista.

Lopullisesti Konnunsuon kohtalosta päättää maan hallitus.

– Rikosseuraamusvirastolla on äärimmäisen hyväuskoinen kuvitelma siitä, että vankiluku laskisi merkittävästi lähiaikoina niillä toimenpiteillä, mitä virasto on suunnitellut. Sillä seikalla, että tutkintavankien määrä on ollut rajussa kasvussa viime aikoina, ei kuulemma ole merkitystä, Konnunsuon vankilan apulaisjohtaja Jyrki S. Heinonen ihmettelee.

Uhanalaisia vankiloita ovat Konnunsuon lisäksi Sulkava, Pyhäselkä, Juuka, Satakunnan vankilan Köyliön osasto, Pelso ja Laukaa. Eri malleissa eri vankilat ovat lakkautuslistalla. Vain Konnunsuo ja Köyliö ovat mukana kaikissa malleissa.

Vuoteen 2012 mennessä on tarkoitus vähentää 400 vankipaikkaa suljetuissa vankiloissa ja 270 työntekijää vankeinhoidosta. Avolaitoksiin lisätään 180 paikkaa.

KONNUNSUON kohtalo on rahasta kiinni. Selvityksen mukaan huonokuntoisen vankilan korjaaminen maksaisi noin 30 miljoonaa euroa.

– Vankeinhoitolaitosta on höylätty juustohöylällä niin kauan, että monissa laitoksissa on ollut kammottavia turvallisuusuhkia. Kun edelleen on säästö- ja tehostamistavoitteita, asioita ei ratkaista enää toimintaa ohentamalla, vaan rakenteellisia muutoksia on nähtävästi pakko tehdä, Heinonen sanoo.

Hämeenlinnan vankilaa esitetään joissain malleissa laajennettavaksi huomattavasti nykyisestä.

JOISSAKIN malleissa Helsingin vankila ehdotetaan sijoitettavaksi jonnekin muualle nykyisestä ahtaasta paikastaan Sörnäisistä. Mikkelin vankilan laajentamisesta 160-paikkaiseksi on olemassa jo päätös.

– Mikkelihän on postimerkin kokoisella tontilla kaupungin keskustassa, missä ei käytännössä ole mahdollisuuksia järjestää minkäänlaisia kunnon toimintoja. Meillä on ympärillä 250 hehtaaria maakunnan halvinta tonttimaata.

ESITYS ON Heinosen mukaan hallituksen kaikkien aluepoliittisten linjausten vastainen.

– Minä luotan hallitukseen kuin pukki suuriin sarviinsa. Eihän vihreisiin kuuluva oikeusministeri voi lopettaa suurta valtion laitosta alueelta, missä ennestään painitaan merkittävien työllisyysongelmien kanssa.

HEINOSEN mukaan Konnunsuon vankilan puolesta on taisteltu tiukasti.

– Olemme olleet yhteydessä maakuntaliittoon, Lappeenrannan kaupunkiin ja kansanedustajiin. Emme me tätä purematta niele. Meillä on vankilassa johtaja, joka on jo nyt tehnyt aivan uskomattomasti työtä Konnunsuon eteen.

Heinonen laittaa toivonsa hallituksen pyrkimyksiin säilyttää alueellinen tasapaino.

– Hallitus painosti aluepoliittisilla perusteilla VR:ää tekemään vaunutilauksen Transtechin tehtailta. Tällainen antaa meille tietysti toivoa.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen