Lappeenranta rajoitti avoimien päiväkotien käyttöä

Kaupungin avoimet päiväkodit ruuhkautuivat syksyn aikana. Kahdessa eri päiväkodissa kerran viikossa käyminen ei onnistu, vaikka yhdessä saa käydä jopa kolmesti viikossa.

LIISA MAYOW

LAPPEENRANTA. Avoimien päiväkotien kävijämäärät ovat tänä syksynä ampaisseet hurjaan nousuun. Lappeenrannan kolmessa avoimessa päiväkodissa on ruuhkaisimpina päivinä ollut jopa yli 60 asiakasta kerrallaan, kun sopiva määrä olisi noin 40.

Kaupunki on yrittänyt tasata kävijämääriä rajaamalla palvelun käyttöä niin, että kukin perhe voi käydä vain yhdessä avoimessa päiväkodissa.

Samassa avoimessa päiväkodissa voi käydä jopa kolme kertaa viikossa, mutta kerran viikossa Kourulan avoimessa ja toisen kerran Leirin avoimessa käyminen ei onnistu. Käytäntöä on kokeiltu syys-lokakuun vaihteesta saakka.

Osa avoimia päiväkoteja käyttävistä äideistä on uudesta käytännöstä huolissaan. Äidit pelkäävät, että nykyistä hienosti toimivaa palvelua ryhdytään rapauttamaan erilaisilla rajoituksilla. He pitävät tärkeänä sitä, että mihin tahansa avoimeen päiväkotiin olisi edelleen mahdollisimman helppo tulla.

Kotkasta Lappeenrantaan muuttanut Anni Koistinen käy kolmen lapsensa kanssa Leirin avoimessa päiväkodissa. Koistinen kävi pari viikkoa sitten tutustumassa Kourulan avoimeen, koska perhe on aikeissa muuttaa lähelle Kourulaa ja vanhin poika jonottaa sieltä kerhopaikkaa.

Käynti jäi yhteen kertaan. Leirissä Koistista pyydettiin valitsemaan jompi kumpi päiväkoti.

– Se oli kurjaa. Tärkeät jutut jäivät kesken. Olisi hyvä tutustua ihmisiin siltä suunnalta jo etukäteen, Koistinen harmittelee.

Perheen ei kuitenkaan kannata vielä vaihtaa pois Leiristä, koska se on nykyistä asuntoa lähinnä.

Koistinen pelkää, että rajoitukset säikyttävät pois niitä vanhempia, jotka tarvitsevat palvelua eniten.

– Jos on muutenkin herkkä masentumaan ja on lasten kanssa paljon yksin neljän seinän sisällä, niin kynnys avoimeen tulemiselle on korkea. Jos heti luetellaan kriteerit missä saa käydä ja missä ei, niin ei siinä kovin tervetulleeksi itseään tunne.

Lappeenrantalainen Suvi Laine kävi yksivuotiaan lapsensa kanssa elokuussa kerran Leirin avoimessa.

Lokakuussa Laine meni Kourulaan. Siellä oli käyntihetkellä väljää.

– Siellä ensin toivotettiin tervetulleeksi, mutta sitten sanottiin että pitäisi valita, kummassa käytte. Se tuntui ikävältä. Tuli sellainen tunne, että lähdenkö vai jäänkö.

Avoimet päiväkodit toimivat pienissä tiloissa, joiden paloturvallisuusmääräykset tulevat äkkiä vastaan. Myös henkilökunnan aika voi olla ruuhkapäivinä kortilla.

– Jos tulija soittaa etukäteen, voi henkilökunta kertoa, milloin heillä on parhaiten aikaa jutella. Ilman ennakkoilmoitustakin voi aina tulla. Uudet kävijät toivotetaan tervetulleiksi, vaikka tupa olisi täysi, kertoo kaupungin leikkitoiminnasta vastaava Marketta Pitko.

Aamupäivien tunnit ovat kaikkein suosituimpia, sillä moni lapsi nukkuu iltapäivällä päiväunia. Yleensä ruuhka helpottaa puolen päivän jälkeen.

Äidit ovat ehdottaneet kävijämäärien tasaamista siten, että mahdollisimman moni siirtyisi vapaaehtoisesti käymään avoimessa iltapäivisin.

Nyt avoimet päiväkodit järjestävät ohjelmaa aamupäivisin, mutta äidit toivoisivat ohjelmaa myös iltapäiville.

Kaupunki aikookin ryhtyä kartoittamaan kullekin perheelle sopivimpia aikoja.

– Tehdään se vaikka laittamalla lista seinälle. Siitä voi sitten itse katsoa ja päättää vaikka tutun äidin kanssa, että tullaan tuolloin kun on väljempää, kertoo Pitko.

Jos kävijämäärät tasaantuvat, voi useammassa kuin yhdessä päiväkodissa käydä ehkä jo vuodenvaihteen jälkeen.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Kolmivuotiaan Jimi Tahvanaisen äiti Kati Sokura käy Lauritsalan avoimessa päiväkodissa. Sokuralle on tärkeää käydä aina samassa, tutussa paikassa. – Tämä on suuri apu, saa seuraa ja voi keskustella.

Kirjoittaja:
Liisa Mayow