Mattilanniemen isäntä haluaa pitää rannat kaikkien käytössä

Olavi Mattilan sukutilan mailla saa retkeillä ja marjastaa vapaasti. Kaavoittaminen saattaa tuoda lopun maiden virkistyskäytölle.

LIISA MAYOW

JOUTSENO. Mäen päällä seisovan maatilan pihapiiristä aukeaa järvimaisema kahteen suuntaan. Mattilan sukutila sijaitsee aivan Mattilanniemen kärjessä Joutsenossa.

Isäntä Olavi Mattila on asunut samassa pihapiirissä nelivuotiaasta saakka, jolloin Mattilat muuttivat niemelle Taipalsaarelta. Siitä on jo 84 vuotta.

Tilaan kuuluu yli kolme ja puoli kilometriä rantaviivaa. Olavi Mattila on halunnut pitää rannat rakentamattomana, jotta ranta ja metsät säilyisivät kaikkien halukkaiden virkistyskäytössä. Samaa toivoi aikanaan Mattilan oma isä.

Aikanaan kyläläiset vetivät nuottaa rannassa ja myivät muikkua tehtailla. Sittemmin metsissä on kulkenut metsästysporukoita ja marjastajia, ja rannassa on saanut kalastaa ja rantautua.

Myös maihin kuuluva 14 hehtaarin saari Mattilanniemen edustalla on ollut veneilijöiden ja retkeilijöiden vapaasti käytettävissä.

Maiden kaavoittaminen toisi lopun kaikelle tälle, Olavi Mattila uskoo.

– Jos ihan rantaan rakennetaan mökkejä, niin eihän kenenkään omaan rantaan voi tuosta vain rantautua. Se on tämän elämyksen loppu, hän huokaa.

Tilaan kuuluu saaren lisäksi 33 hehtaaria metsää ja peltoa. Mattiloita ei ole koskaan haitannut vieraiden ulkoilu tai harrastaminen oman tilan mailla. Joskus joku muu on käynyt poimimassa hyvän puolukka-apajan tyhjäksi, mutta se ei maanomistajaa harmita.

– Ihmiset ovat tykänneet liikkua täällä. Ketä se haittaa, jos tuolla kuljetaan ja ollaan. Ei kaikilla ole mahdollisuutta omistaa tällaista, jos tähän taloja rakennetaan, Olavi Mattila sanoo.

Mattila suhtautuu mahdolliseen kaavoittamiseen toiveikkaasti. Hän haluaa rantojen säilyvän sellaisina kuin ne ovat.

– Nyt rannat ovat tarpeeksi kaukana asutuksesta, että siellä saavat ihmiset kyllä vapaasti olla.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Olavi Mattilan tilan maihin kuuluu lähes neljä kilometriä rantaviivaa.

Kirjoittaja:
Liisa Mayow