Mustan ja valkoisen johtaja kaipaa tunnustusta myös kotikulmiltaan

Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan taidepalkinnon sai Imatran teatterifestivaalin luoja Kamran Shahmardan.

IMATRA. Onnellisuus ja tyytyväisyys. Ne olivat imatralaisen teatteri- ja elokuvaohjaaja Kamran Shahmardanin ensireaktiot, kun hän kuuli saaneensa Kaakkois-Suomen vuoden 2008 taidetoimikunnan taidepalkinnon, 3 500 euroa.

– Olin myös kiitollinen. Tuntui siltä, että kymmenen vuoden työni Suomessa on tunnustettu ja tuntui, että olin ansainnut tämän. Kiitos kuuluu myös Pirja Arposelle, Emma Jussilalle, Pekka Kettuselle ja Keijo Miettiselle, ilman heitä työni olisi paljon vaikeampaa.

Taidetoimikunnan mukaan Shahmardanin työ on monipuolistanut ja kansainvälistänyt merkittävästi kaakkoissuomalaista teatteritarjontaa.

Lokakuun lopussa Shahmardan nukettajineen oli tekemässä juuri sitä työtä, mistä taidetoimikunta häntä kiitteli. Mustaa ja valkoista -esitys keräsi esityskutsuja Itävallassa Euroopan suurimmilla nukketeatterifestivaaleilla.

– Esiintymiskutsuja tuli festivaaleille muun muassa Englantiin, Taiwaniin ja Portugaliin. Lähdemme tietysti esiintymään, jos saamme jostakin varoja matkoja varten. Itävallassakin olimme osittain omalla kustannuksellamme.

SHAHMARDAN tunnetaan parhaiten Mustaa ja valkoista -draama- ja nukketeatterifestivaalin taiteellisena johtajana. Viitenä kesänä pyörinyt juhla on kerännyt kiitosta Shahmardanin mukaan ympäri maailman, mutta kotipaikkakunta ei tunnu oman kylän poikaa arvostavan.

– Tuntuu, etten ole Imatralle olemassa, ettei minua heidän silmissään ole. Täältä ei saa tiloja, ei tukea, ei mitään. Uskon, että se johtuu siitä, että olen ulkomaalainen, Azerbaidzanista lähtöisin oleva Shahmardan kritisoi.

Aiemmin Shahmardanin ohjaamia teatteriesityksiä on nähty Teatteri Imatran lavalla, muttei enää. Jotain myönteistä on kuitenkin vireillä.

– Suunnittelemme Lappeenrannan kaupunginteatterin kanssa yhteistyötä niin festivaalien kuin draaman suhteen, mutta se on vielä keskeneräistä.

ENSI kesän festivaalin esiintyjälista on täyttymässä hyvää vauhtia. Shahmardan aikoo käydä vielä parilla festivaalilla etsimässä osallistujia.

Vain paras kelpaa.

– Ensi kesänä aion näyttää imatralaiselle yleisölle parasta, mitä maailmalla on tällä hetkellä tarjota. Yritämme saada eri suuntausten edustajia tänne samaan paikkaan.

Shahmardan haluaa omalla toiminnallaan näyttää, mitä aitous on. Nykymaailmassa kaikkeen yritetään löytää korvike, mutta Shahmardan haluaa antaa aitoa makua.

– Jos ei ole maistanut aitoa makua, tuntuu korvikekin hyvältä. Sama pätee taiteen puolella: jos et ole koskaan nähnyt laadukasta näytelmää, katsot sitä, mitä sinulle tarjotaan, vaikka se olisi todella huonoa.

– Meidän festivaalimme antaa valinnan mahdollisuuden nähdä sitä parasta.

PALKINNOLLAAN Shahmardan ei aio huikennella, vaan käyttää sen järkevästi.

– Se menee lainanmaksuun. Taiteilija elää aina veloissa, hän naurahtaa.

KUVATEKSTI

JANI SOURANDER

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta palkitsi Emma Jussilan ja Kamran Shahmardanin. – Jos tekee paljon töitä, ennemmin tai myöhemmin sinua tuetaan, Shahmardan sanoo.

Kamran Shahmardan

36-vuotias

Kotoisin Azerbaidzanista, asunut 10 vuotta Suomessa Opiskellut elokuvaohjaajaksi Moskovassa Asuu Imatralla, perheeseen kuuluu vaimo ja tytär Tunnetaan Mustan ja valkoisen teatterin festivaalin ideoijana ja kehittäjänä.

Kirjoittaja:
Arttu Muukkonen