Sosiaalitoimi jätti päihdeongelmaiset Jänhiälään lähes oman onnensa nojaan

Sosiaalityöntekijää ei ole näkynyt tukiasunnoilla moneen viikkoon. Ulkopuoliset ovat aiheuttaneet talolla häiriöitä.

JOUTSENON sosiaalitoimi näyttää jättäneen Jänhiälän tukiasuntojen päihdeongelmaiset lähes ilman valvontaa.

Puitteet ovat tosin kauniit: vanha puutalo Jänhiälän kylällä seisoo mäen päällä. Talon toisessa päädyssä on kyläyhdistyksen tilat ja kyläläisten kuntosali, toisessa kaupungin kyläyhdistykseltä vuokraamia asuntoja päihdeongelmaisille.

Jylhästä tontista on koitunut ongelmia. Nelisen vuotta sitten tontilla oleva sauna paloi. Palokunta ei päässyt mäkeä ylös, sillä tietä ei ollut aurattu lumesta.

Sauna paloi poroksi, mutta onneksi siellä pitkään asunut tukiasukas ei ollut kotona. Sosiaalitoimi tiesi saunahuoneen olevan ihmisen asuntona. Huonetta lämmitettiin nurkassa olevalla kiukaalla.

Entinen koulurakennus remontoitiin vuosituhannen vaihteessa talkoovoimin, kun kyläyhdistys osti sen kunnalta. Nykyiset neljä asukasta ovat asuneet talossa jo kuusi vuotta, vaikka tukiasuminen on tarkoitettu periaatteessa väliaikaiseksi.

Vakituiset asukkaat ovat rauhallista porukkaa. Häiriöitä on silti. Kyläyhdistyksen ihmiset eivät aina uskalla liikkua talolla, varsinkaan iltaisin. Paikalla on usein ylimääräistä porukkaa.

Talo on niin kaukana kaikesta, että kuka tahansa voi pitää sitä tukikohtanaan. Tukiasuntojen valvonta on Etelä-Saimaan haastattelemien lähteiden mukaan pahasti retuperällä.

Etelä-Saimaan tietojen mukaan asukkaille on trokattu pitkään pimeää viinaa. Asuntojen pöydillä ja roskasäiliössä näkyy venäläisiä pulloja. Ulkopuolinen hämäräporukka käyttää asukkaita muutenkin hyväkseen, kertoo asukkaiden asiat tunteva joutsenolaismies.

– Vievät pankkikortit ja rahat. Asukkaat eivät uskalla itse puhua tästä kenellekään.

Kesällä kyläyhdistyksestä soitettiin poliisille, kun kaksi asukasta oli hakattu.

– Eivät ne tulleet paikalle. Sellaista välinpitämättömyyttä, eräs kyläyhdistyksen jäsen kertoo.

Poliisi on silti ollut talolla tuttu vieras. Paikalla käy vartiointiliike keskimäärin kolmesti viikossa, mutta kiinteistöyhtiön jäsenen mukaan he käyvät ”vain kääntymässä”.

Tukiasuntotyöntekijää ei haastateltujen mukaan talolla juuri näy, vaikka tämän pitäisi käydä tarkastuskäynnillä joka viikko. Talon ja sen asukkaiden asioista huolestuneet ovat soitelleet sosiaaliviranomaisille useaan otteeseen ja anelleet näitä tulemaan paikalle.

Kesäaikaan ketään ei käynyt muutamaan kuukauteen. Nyt tukiasuntotyöntekijän viimeisimmästä käynnistä on useampi viikko.

Asukkaita pitkään auttanut joutsenolaismies on seurannut talon toimintaa vuosia. Hän on itse vienyt huonokuntoisen asukkaan terveyskeskukseen hoitoon, kun tämä ei enää pysynyt pystyssä omin voimin.

Mies ei päässyt itse edes vessaan, vaan joutui tekemään tarpeensa oman huoneensa lattialle.

Terveyskeskuksessa ihmeteltiin, miten kukaan ei ollut puuttunut asiaan aikaisemmin. Miehen oli annettu olla omissa oloissaan.

– Sosiaaliviranomaisten toiminta ei ole sitä, mitä sen pitäisi olla. Nämä ihmiset on vain saatu syrjään, pois silmistä, asukkaita auttanut joutsenolaismies sanoo.

SEPPO RAUTIOVAARA

Jänhiälän tukiasuntojen asukkaat eivät valita vieraalle olostaan, mutta harmittelevat huonoja kulkuyhteyksiä. Kauppaan ja asioille on monen kilometrin matka.

Kirjoittaja:
Liisa Mayow