Stora Enson vähennyksiä ei voi kokonaan hoitaa eläkejärjestelyin

Stora Enson Imatran tehtaiden yhteistoimintaneuvottelut kääntyvät loppusuoralleen. Vaikka neuvottelujen ilmapiiriä on luonnehdittu rakentaviksi, ei raaoilta irtisanomisiltakaan vältyttäne.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Yhteistoimintaneuvottelut Stora Enson Imatran tehtaiden henkilöstövähennyksistä jatkuvat vielä ainakin ensi viikkoon. Neuvotteluja on käyty 67 toimihenkilön ja 203 työntekijän vähennyksestä.

Neuvottelut ovat jo nyt kestäneet yli lain edellyttämän kuuden viikon minimirajan. Tehtaiden henkilöstöpäällikön Jouko Lehtolan mukaan neuvottelujen päättämiselle ei ole asetettu takarajaa. Tällä hetkellä viimeinen sovittu neuvottelupäivä on ensi viikon torstai, marraskuun 13. päivä.

Neuvotteluja on nyt käyty eri henkilöstöryhmien välisinä. Sen enempää Lehtola kuin toimihenkilö- tai työntekijäpuolen pääluottamusmiehet eivät osaa vielä kertoa millainen lopputuloksesta tulee. Kaikille lopputilin saaville ei ole olemassa turvaverkkoa, ei edes eläkeputkien muodossa.

Viime neuvotteluissa on kartoitettu osastokohtaisia työvoimatarpeita. Näiden yhteenvetoa ei kuitenkaan vielä ole saatavilla.

YT-NEUVOTTELUJEN aikana on tehty koko Imatran tehtaita koskettava henkilöstön osaamiskartoitus. Parasta aikaa kartoitetaan halukkuutta käyttää mahdollisuus jäädä varhennetulle vanhuuseläkkeelle tai siirtyä työttömyyseläkkeelle.

Toimihenkilöunionin pääluottamusmiehen Reijo Ahvosen mukaan Imatran tehtailla on 45 toimihenkilöä, joille löytyy turvaverkko eläkeputkien kautta. Sitä, kuinka moni haluaa tämän mahdollisuuden käyttää, on vielä arvoitus.

– Tämä on jokaisen oma ratkaisu, Ahvonen sanoo.

TYÖNTEKIJÄPUOLELLA vähennystarve on runsaat 200. Turvaverkkojen piiriin pääsee tehtailla halutessaan noin 120 työntekijää.

– Kuka haluaa, sitä emme vielä tiedä. Uskomme yhä, että tavoiteltu henkilöstövähennys voidaan toteuttaa ilman raakoja irtisanomisia, jos työnantajalta löytyy esimerkiksi ajallista joustoa, Paperiliiton Kaukopään osaston varapääluottamusmies Esa Ilves sanoo.

Hän kehuu neuvotteluilmapiiriä sinällään hyväksi.

– Olemme saaneet tai saamassa vastauksen kaikkiin esittämiimme kysymyksiin. Eri asia sitten on, onko niillä merkitystä neuvottelujen lopputulokseen, Ilves pohtii.

Hänen mukaansa neuvottelujen edistymisen myötä ,myös työntekijöiden kiinnostus omasta työpaikastaan on kasvanut.

– Lähes joka tunti joku kysyy neuvottelujen tilanteesta. Tiedonhalu on ymmärrettävän kova.

PAPERILIITON Tainionkosken osaston pääluottamusmies Kari Miettinen ei oikein jaksa uskoa, ettei henkilöstön vähennyksiä toteutettaisi alkuperäisessä laajuudessaan.

– Työnantaja on koko ajan korostanut, että kyse on suunnitelmasta henkilöstömäärän vähentämiseksi. Valitettavan usein tällaiset suunnitelmat toteutuvat täysimääräisinä. Olemme esittäneet neuvotteluissa vaihtoehtoisia malleja, mutta eivät ne ole kovin kuuluvaa vastakaikua saaneet. Miettinen sanoo.

Yksi neuvoteltava aihe on ollut takaisinottosuojan pidentäminen. Työnantaja ei ole ollut halukas pidentämään takaisinottosuojaa pidemmäksi kuin nykyinen työehtosopimus edellyttää eli ei yli yhdeksän kuukauden.

Sekä Kaukopäässä että Tainiolla on jonkin verran uusittu myös määräaikaisten työntekijöiden työsopimuksia.

Uudet määräaikaissopimukset ovat kuitenkin olleet lyhytkestoisia.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen