Täysivaltaisia asukkaita on vaikea valvoa

JOUTSENON kaupungin vs. sosiaalijohtaja Riitta Hakoma myöntää, että tukiasuntoja on vaikea valvoa. S

JOUTSENON kaupungin vs. sosiaalijohtaja Riitta Hakoma myöntää, että tukiasuntoja on vaikea valvoa. Sosiaalitoimen korviin kantautuu tietoja talolla pyörivistä ulkopuolisista ja heihin liittyvistä lieveilmiöistä, joihin on pyritty puuttumaan mahdollisuuksien mukaan.

– Paljon varmasti tapahtuu sellaista, mistä me emme tiedä, Hakoma myöntää.

Asuntojen syrjäinen sijainti vetää puoleensa ulkopuolisia, mutta se ei ole ainoa ongelmatekijä. Samanlaisia hankaluuksia on keskellä Joutsenoa sijaitsevissa vaikeasti asutettavien tukiasunnoissa.

Vs. sosiaalijohtajan mukaan tukiasunnot on aikanaan sijoitettu Jänhiälään todennäköisesti siksi, että siellä on ollut tilaa.

– On ollut mahdollisuus järjestää ihmisille katto pään päälle. Ei varmaankaan ole ollut se ajatus, että viedään heidät pois ihmisten silmistä, Hakoma sanoo.

Tukiasuntotyöntekijä pyrkii käymään talolla kerran viikossa. Hakoma myöntää, että pitkiä taukoja on kuitenkin voinut tulla, sillä työntekijälle ei voida järjestää sijaista.

– Jos olisi ympärivuorokautinen työntekijä paikalla, niin tilannetta olisi helpompi kontrolloida. On kuitenkin kyse ihmisistä, jotka asuvat täysivaltaisina itsekseen ja heidän on otettava itse vastuu elämästään, Hakoma sanoo.

Päihteiden suhteen asunnoissa on periaatteessa nollatoleranssi, mutta käyttöä ei voida valvoa täysin. Hakoma ei ylläty pimeiden pullojen päätymisestä asukkaille.

– On ihan varma, että siellä bisnes pyörii, hän harmittelee.

Saunassa asuneen asukkaan tapausta Hakoma ei kommentoi, koska oli itse virkavapaalla. Hänen mielestään kenenkään ei kuitenkaan pitäisi voida asua saunassa.

Hakoman mukaan pitää ottaa huomioon, minkälaiseen valvontaan asukkaat itse ovat halukkaita.

– On olemassa paikkoja, joissa on ympärivuorokautinen valvonta, mutta se edellyttää asukkailta tiettyjä asioita. Kuka heistä on valmis sitoutumaan niihin?

Vaikeasti asutettavien ongelmat ovat samoja koko maassa. Ongelmana on erityisesti paikkavalikoiman vähyys. Hakoma toivoo asumiseen enemmän erilaisia vaihtoehtoja.

– Että ihminen saisi oikeasti sellaisen paikan, mihin omat kyvyt riittävät.

Joutsenon ja Lappeenrannan yhdistyminen tuo Hakoman mukaan lisää valikoimaa tukiasumiseen. Joutsenon ainoa tukiasuntotyöntekijä saa kollegoita ja vastaavan työntekijän, joilta voi saada keskusteluapua vaikeissa tilanteissa.

Kirjoittaja:
Liisa Mayow