Tehotrio ei paukuttele henkseleitä, vaan luottaa improvisaatioon

NST:n ykkösketju on noussut syksyllä salibandyliigan tehokkaimpien joukkoon. Kaksi kolmasosaa ketjusta pelaa tällä viikolla opiskelijoiden MM-kisoissa.

JARMO HÄMÄLÄINEN

LAPPEENRANTA. Ennen salibandyliigan tämän kauden alkua asiantuntijat olivat liikuttavan yksimielisiä arvioissaan. Lappeenrannan NST kuuluu sarjan pohjamutiin.

Nyt kun liigaa on pelattu vajaat kymmenkunta kierrosta, keikkuu NST 14 joukkueen sarjassa kahdeksan pudotuspelijoukkueen ryhmässä mukana.

Viime ottelut ennen sarjataukoa toivat pisteitä lappeenrantalaiselle reippaanlaisesti ja erityisen makea oli voitto hallitsevasta mestarista Helsingin SSV:stä.

– Ei tässä nyt ole kuitenkaan aihetta henkseleitten paukutteluun. Sarja on pitkä, mutta tietenkin onnistuminen on tuonut joukkueelle itseluottamusta, sanoo salibandyliigan syksyn maalitykiksi 13 osumallaan noussut NST:n ykkösketjun hyökkääjä Arto Vainikainen.

Vainikainen on liigan tehopisteissä kolmas ja jakaa maalitekijätilaston ykköspaikan SPV:n Mikko Kohosen kanssa. NST:n ykkösketjussa ovat Vainikaisen rinnalla olleet hyvässä iskussa myös sentteri Lasse Kosonen (6+6) ja Matti Taurama (2+9).

Salibandyliigan alkukauden tehokkaimpiin ketjuihin kuuluva kolmikko pelasi ensimmäisen kerran yhdessä toissa kauden lopulla.

Insinöörivetoisia valmiita kuvioita kolmikon pelistä on turha hakea, vaikka ketjun kokeneimmat pelaajat Vainikainen (26) ja Kosonen (27) opiskelevat Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tuotantotaloutta DI-tutkintoon tähdäten.

– Ei meillä mitään valmiita suunnitelmia ole kun kentälle mennään, vaan luotetaan improvisointiin ja nautitaan siitä. Annetaan Manelle (Taurama) pallo, niin kyllä sieltä hyvä syöttö tulee, virnuilee Lasse Kosonen, jolla on kolmikosta sittenkin vähiten pelivuosia salibandykentillä.

– Parikymppisenä vasta aloitin, jääkiekosta ja jalkapallosta oli kuitenkin palloilutaustaa, kertoo Kosonen, joka nousi NST:n kakkosjoukkueen ja PoNoVo:n kautta liigaan ja ehti pelata vuoden Saksassakin.

– Se aika liittyi ensisijaisesti opiskelijavaihtoon. Hieno kokemus ulkomailla pelaaminenkin oli, vaikkei Saksan taso kovin kummoinen ole, pohtii Kosonen joka viettää liigan pelitauon flunssaa parannellen.

NST:n ykkösketjusta teekkari Arto Vainikainen ja ammattikorkeassa fysioterapiaa opiskeleva 22-vuotias Matti Taurama pakkasivat pelikassinsa keskiviikkona ja aloittivat viiden tunnin junamatkan kohti Seinäjokea, missä loppuviikon ajan pelataan opiskelijoiden MM-turnausta salibandyssä.

Opiskelijoiden kuuden maan MM-turnaus käy kaksikolle sopivasta vaihtelusta ennen syksyn liigarutiinin jatkumista. Silloin nähdään, jatkuuko NST:n lento vielä vielä pudotuspelijoukkueiden ryhmässä.

Arto Vainikaisella on joukkueen ykköstykkinä tärkeä rooli tällä kaudella.

– Ei minä ole mitään maalimäärää henkilökohtaiseksi tavoitteeksi asettanut. Tärkeintä on se, että pystyy auttamaan omaan joukkuetta.

Vaikka NST:n ykkösketju on pelannut tehokkaan alkukauden, kuuluu kunnia Vainikaisen mielestä koko joukkueelle.

– Joukkueessa on tasaiset kentät, joille vastuuta jaetaan. Meidän ketjun tehoista suuri osa on pakkien ansiota, vaikkei se usein unohtuukin, Vainikainen muistuttaa.

Ykkösnyrkissä takalinjoilla useimmin pelaavat puolustajat Ilari Heikkinen (3+3) ja maajoukkueen vakiokalustoon kuuluva Aki Seppälä (0+8).

Pohjois-Karjalan seuroissa juniorivuotensa pelannut Vainikainen on suoraviivainen, hyvällä lähtönopeudellaan tilanteita voittava vahva maalintekijä, jonka kyvyt on huomattu muissakin seuroissa.

– Eipä noita kyselyitä ole paljon muualle tullut. NST on on ollut minulle aivan hyvä seura, Vainikainen sanoo.

NST:n tehoketjun nuorin Matti Taurama on ollut lajissa ikäluokkansa eliittiä ensimmäisistä junnujoukkueista asti. Taipalsaarella alkanut ura on jatkunut D-junioreista asti NST:ssä ja nuorten maajoukkueissakin Tauraman taidot on testattu.

Tauraman sitoutumista seuraan eivät ulkopuolisten arviot tai vähättelyt ole hätkäyttäneet

– Ei ole ollut syitä seuranvaihtoon, kun opiskelupaikkakin nyt on täällä. Kyllä me tiesimme ennen kauttakin, että meillä on parempi joukkue kuin yleensä arvioitiin, Taurama sanoo.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen