Vankilanjohtaja pyyhki kyyneleitään

JOUTSENO. Konnunsuon vankilassa on perjantai-iltana surullinen tunnelma. Vankilanjohtaja Lea Lehtose

JOUTSENO. Konnunsuon vankilassa on perjantai-iltana surullinen tunnelma. Vankilanjohtaja Lea Lehtosen silmät täyttyvät kyynelistä heti, kun hän alkaa puhua henkilökunnasta.

– Ihan kuin eläisin painajaisunessa. Tämä on niin väärin meidän mahtavaa henkilökuntaa kohtaan. Tunnen ääretöntä kiukkua ja pettymystä.

Lakkauttamissuunnitelmien vuoksi työttömyys uhkaa noin 150 ihmistä. Välillisesti vaikutus on vielä suurempi.

Lehtosen mielestä on pöyristyttävää, että nyt halutaan lakkauttaa laitos, jossa on pätevä työntekijä jokaisessa virassa.

– Etelä-Suomessa on virkoja avoinna, mutta ei hakijoita. Jos lakkauttaminen kohdistuisi sinne, ihmisille olisi työpaikkoja.

VANKEINHOIDON ammattilaiset ovat kauhuissaan suunnitelmista, jonka mukaan vankeinhoitajien määrää vähennetään 270:lla samalla, kun suljetuista vankiloista häviäisi 400 vankipaikkaa ja avopaikkoja lisättäisiin.

– Tulee mieleen mielisairaaloiden lakkauttaminen ja avohoidon lisääminen. Siitä ei hyvää seurannut, Lehtonen muistuttaa.

Vankeinhoitoesimies Marko Hyrkkänen toivottaa Rikosseuraamusvirastolle tervetuloa todellisuuteen.

– Hieno juttu, jos löytyisi noin paljon vankeja, joita voisi laittaa avolaitoksiin. Se ei vaan ole realismia. Neljällä viidestä vangista on niin vaikea päihdeongelma, ettei heitä yksinkertaisesti voi sijoittaa avohoitoon.

Rikosseuraamusviraston optimistinen ajatus vankimäärien vähenemisestä suututtaa.

– Tuon selvityksen takana on ihmisiä, jotka eivät ole tehneet päivääkään työtä vankilassa, apulaisjohtaja Jukka Suomi puhisee.

Hän muistuttaa, että Suomea uhkaa lama ja edellisen laman aikana syrjäytyminen ja rikollisuus lisääntyivät.

Myös vankien kannalta Konnunsuon lakkauttaminen olisi takapakkia.

– Täällä meillä he voivat tehdä oikeita töitä. Laajennettavassa Mikkelin vankilassa he saavat koppihoitoa, Hyrkkänen vertaa.

LUOTTAMUSMIES Antti Sievola sai kuulla shokkiuutisesta vapaapäivänään. Lopun päivän hän vietti puhelimessa. Hänelle soittivat järkyttyneet työkaverit ja kollegat muista lakkauttamisuhan alla olevista vankiloista.

– Työttömyys huolettaa, kun on kolme lasta ja velkaa kädet täynnä, Sievola sanoo.

Moni perheellinen työkaveri on samassa tilanteessa. Elämä on Etelä-Karjalassa, eikä muuttoauton pakkaaminen tule kysymykseen.

Eniten työttömyys kolahtaisi niissä perheissä, joiden molemmat vanhemmat saavat palkkansa Konnunsuolta.

– Sellaisia perheitä meillä on toistakymmentä.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Vankilanjohtaja Lea Lehtonen on taistellut kaikin voimin Konnunsuon säilyttämisen puolesta. Perjantaina hänellä oli painajaismainen olo.

Luottamusmies Antti Sievola keskusteli järkyttyneiden kollegoiden kanssa puhelimessa sillä välin, kun Minna-vaimo juhlisti halloweenia perheen lasten Nooran, Netan ja Sasun kanssa.

Neljällä viidestä vangista on niin vaikea päihdeongelma, ettei heitä yksinkertaisesti voi sijoittaa avohoitoon.

Marko Hyrkkänen

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen