Ympäristöministeriö kumosi Hinkkasen talon suojelupäätöksen

Kaikkia kulttuuri- historiallisesti merkittävän ympäristön rakennuksia ei ministeriön mukaan tarvitse suojella.

HELENA RISSANEN

LAPPEENRANTA. Ympäristöministeriö ei pidä Hinkkasen taloa suojelemisen arvoisena. Ministeriö hyväksyi Lappeenrannan kaupunginhallituksen ja Ossi Vilhun tekemät valitukset Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen suojelupäätöksestä.

Hinkkasen liiketalo on osa valtakunnallisesti merkittävää kulttuurihistoriallista ympäristöä, joka valtioneuvoston päätöksen mukaan otetaan huomioon alueiden käytön suunnittelun lähtökohtana. Tämä ei ministeriön päätöksen mukaan tarkoita kuitenkaan sitä, että kaikilla alueen rakennuksilla sinänsä on valtakunnallista merkitystä ja että ne pitäisi suojella.

Suojelupäätöksen purkamista ministeriö perusteli sillä, että alkuperäisestä rakennuksesta on enää vähän jäljellä. Kauppa- ja Raastuvankadun kulmassa olevan rakennuksen neljä alinta hirsikerrosta on mädäntynyt katutason alapuolella, koska katutasoa on nostettu huomattavasti alkuperäisestä tasostaan.

Vaikka katutasoa on myöhemmin laskettu, rakennus on ministeriön saaman selvityksen mukaan noin 60 senttiä jalkakäytävän tason alapuolella, ja jalkakäytävä on puolestaan noin 50 senttiä ajorataa alempana.

– Näiden syiden johdosta Hinkkasen liiketalon suojeleminen rakennussuojelulain nojalla ei ole tarkoituksenmukaista, päätöksessä todetaan.

KIINTEISTÖN omistaja Ossi Vilhu on tyytyväinen päätökseen.

– Nyt sitten kuunnellaan, ketä siinä on seuraavaksi valittamassa, vai onko ketään. Jos ei ole, sitten rupeaa pikkuhiljaa tapahtumaan, Vilhu sanoo.

Vilhun mukaan tontilla voidaan ryhtyä töihin aika nopeasti sen jälkeen, kun päätös on lopullinen. Talon purkaminen ja uuden rakentaminen on tarkoitus aloittaa heti kun on mahdollista.

– Taloudellisesta taantumasta voi olla pienehkölle kohteelle jopa hyötyä. Rakennusliikkeillä saattaa nyt olla suurempi kiinnostus tällaisiin töihin. Ajankohta rakentamiselle on hyvä.

Vilhu ei kuitenkaan aio riemuita ennen kuin päätös on lopullinen.

LAPPEENRANNAN kaupunginjohtajan Seppo Miettisen mukaan kaupunki on tyytyväinen siihen, että ympäristöministeriö päätyi samaan näkemykseen kaupungin kanssa.

– Uskomme, että tällä päätöksellä syntyy kaikkein paras kaupunkikuvallinen lopputulos, Miettinen sanoo.

Kaupungin omat elimet ovat Miettisen mukaan olleet samaa mieltä Hinkkasen talosta, eikä suojelukiistaa ole ollut.

– Purkamisesta on oltu hyvin yksimielisiä. Kaikkein paras lopputulos saadaan rakentamalla paikalle laadukas, arvokkaaseen ympäristöön hyvin sopiva uudisrakennus.

– Toivon, että asia voisi nyt jäädä ministeriön päätöksen varaan, ja omistaja pääsisi aloittamaan rakennustyöt. Saataisiin tämä todella ikävän näköinen kohta kaupunkikuvassa asianmukaiseen kuntoon, Miettinen toteaa.

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN päätökseen voi hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitus saadaan tehdä sillä perusteella, että päätös on lainvastainen.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen