Iltapäivän ulosmarssi kertoo vankilaväen kannan säästöhoppuun

Työntekijät uskovat säästöjen seurausten kaatuvan poliisille ja kunnille. Konnunsuon vangit saattavat saada perjantaina poikkeuksellisesti eväspussin.

ETTI KANTOLA

VANKILOIDEN työntekijät marssivat ulos työpaikoiltaan Konnunsuon ja Pelson vankiloiden säilyttämisen puolesta. Valtakunnallinen ulosmarssi tapahtuu tänään perjantaina kello 13.

Joutsenon Konnunsuon vankilasta poistuvat tuolloin ne työntekijät, joiden päivävuoro jatkuisi normaalisti kello 16:en. Ilta- ja yövuorolaiset jäävät töihin vastaamaan vankilan turvallisuudesta ja vankien perusoikeuksista.

Konnunsuon vartijoiden luottamusmies Antti Sievola kertoo, että ulosmarssista saattaa seurata joitakin poikkeusjärjestelyjä. Vankien ruokailu saatetaan hoitaa esimerkiksi eväspusseilla. Myös iltapäiväksi osuvat kiireettömät toiminnot ja vankien saatot muun muassa käräjäoikeuteen voivat siirtyä.

– Vangit ovat tässä sivuroolissa, heitä emme halua tilanteen kärsijöiksi.

Vankiloiden henkilöstö kritisoi voimakkaasti Rikosseuraamusvirastoa ja sen johtoa. Työntekijöiden mukaan suunniteltu avovankeuden nopea lisääminen ei onnistu suunnitellusti.

– Ei riitä, että vankia valvotaan esimerkiksi sähköisesti. Tällöin voidaan todentaa vain vangin luvaton poistuminen, muttei järjestyshäiriöitä, päihteidenkäyttöä tai muuta luvatonta toimintaa, ilmoittavat kannanotossaan Vankilavirkailijain liitto ja Vankila- ja kriminaalihuoltotyön henkilöstöyhdistys.

Päihderiippuvuus ja persoonallisuushäiriöt ovat yleisiä vankien keskuudessa.

Työntekijät uskovat avovankeuden lisäämisen kasvattavan poliisin työtaakkaa ja turvattomuutta. Antti Sievola huomauttaa, että avovangit tarvitsevat huomiota asuinkunniltaan, joilla tuskin on mahdollisuutta vastata vankien tarpeisiin.

– Tämä on vastuun siirtämistä yhdeltä viranomaiselta kunnille.

Ammattiliitot epäilevät, että aiotusta säästöhankkeesta seuraisi suljettujen vankiloiden paheneva yliasutus, koska avoseuraamusten käyttö suunnitellussa mittakaavassa ei toteudu.

Työntekijäjärjestöt kritisoivat myös rikosseuraamusviraston selvitystä, joka on taustalla viraston esityksessä lakkauttaa Konnunsuon ja Pelson vankilat.

– Selvitys on tehty reilussa kuukaudessa ilman, että henkilöstö on yhteistoimintamenettelyn edellyttämällä tavalla pystynyt osallistumaan valmisteluvaiheeseen, kannanotto kertoo.

Sievola kokee loukkaavana esimerkiksi viraston johdon puheet siitä, että suljetusta vankilasta vapautuvat vangit sopeutuvat huonosti vapauteen avovankeihin verrattuna.

– Suljetuissa vankiloissa tehdään paljon vapauteen valmentavaa työtä, ja se on toiminut hyvin.

Ammattiliittojen mukaan avovankeuden lisääminen on kuitenkin mahdollinen tavoite, jos se tehdään hallitusti sekä henkilöstöä kuulemalla.

Henkilöstö on huolissaan työttömyyden lisääntymisestä, sillä suuri osa mahdollisesti lakkautettavien vankiloiden työntekijöistä kokee mahdottomaksi muuttaa työn perässä.

Sievola arvelee, että Konnunsuolta kukaan ei ole valmis muuttamaan työn perässä esimerkiksi ruuhka-Suomeen. Hänen karkea arvionsa on, että viidesosa voisi pakon edessä lähteä.

– Tällaisen maalaisvankilan väki on ympäristöstä. Monella on maat ja metsätilat täällä, ei silloin noin vain lähdetä.

Sievola sanoo, että vankilan lakkautuspuheet ovat herättäneet hätäännystä esimerkiksi työntekijöiden iäkkäissä perheenjäsenissä, jotka pelkäävät jäävänsä ilman apua, jos jälkikasvu muuttaa muualle.

– 150 työpaikan heijastusvaikutus on hyvin laaja.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Perjantain mielenilmaus on vankiloiden henkilöstön viimeinen viesti maan hallitukselle. Konnunsuon ja Pelson kohtalo on esillä maanantaina hallituksen iltakoulussa.

Kirjoittaja:
Etti Kantola