Imatran terästehdas lomauttaa 350 työntekijäänsä

Lomautukset alkavat joulukuun puolivälissä. Ne toteutetaan viikon jaksoissa.

MINNA MÄKINEN

IMATRA. Imatran terästehdas lomauttaa tuotantohenkilöstönsä kuudeksi viikoksi. Ovako Bar ilmoitti maanantaina, että viikon jaksoissa toteutettavat lomautukset alkavat joulukuun puolivälissä. Ne jatkuvat vaiheittain ainakin maaliskuun loppuun.

– Saattaa olla, että nämä lomautukset eivät vielä riitä. En osaa ennakoida, milloin se tiedetään. Seuraamme tilannetta päivittäin, toteaa tehtaanjohtaja Heikki Nyholm.

Lomautukset koskevat noin 350 tuotannossa ja sen johdossa työskentelevää ovakolaista. Lomautusten ulkopuolella ovat tällä hetkellä toimihenkilöt ja kunnossapito. Ovakolla työskentelee 700 ihmistä.

TERÄSTEHDAS toimii Nyhomin mukaan nyt säästöliekillä.

– Asiakaskunnassa on päällä täysjarrutus. Tilauksia ei tule tällä hetkellä ollenkaan. Tällaista tilannetta meillä ei ole ollut koskaan. Normaalikäyntiin verrattuna meillä on tilauksia selvästi alle puolet.

Ovakolaiset ovat jo pitäneet tai pitämässä talvilomiaan, jotta lomautuksia saataisiin lykättyä mahdollisimman pitkälle.

– Tässä on pyritty hakemaan sellaista ratkaisua, joka koskettelisi väkeä kevyemmin, ettei taloudellinen puoli tulisi liian raskaaksi, toteaa pääluottamusmies Ari Airas.

Työntekijäpuolellekin on ollut selvää, että lomautuksilta ei tulla välttymään.

LOMAUTUSTEN avulla tehtaan tuotantomäärää tiputetaan reilulla kolmanneksella. Käytännössä se merkitsee työvuorojen vähentämistä ja lyhyitä osastokohtaisia seisokkeja.

– Kun ei työtä ole, ei sitä voi tehdä, sanoo Nyholm.

Tämän lisäksi tehtaalla pyritään säästämään kaikissa kustannuksissa, esimerkiksi ulkoisten palvelujen käytössä.

Lomautusten avulla tehdas saavuttaa Nyholmin mukaan noin kahden miljoonan euron säästön.

Kirjoittaja:
Minna Mäkinen