Jätemaksut alenevat Joutsenossa ja nousevat Lappeenrannassa

Lappeenrannassa jätteen kuljetusmaksut nousevat 7,6 prosenttia. Joutsenossa on vielä ensi vuoden voimassa kaupungin kilpailuttama kuljetussopimus, jossa kuljetusmaksu on puolet Lappeenrannan maksusta.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTALAISILLE kiinteistönomistajille on tulossa korotus jätteenkuljetusmaksuihin. Jätteenkuljetusyritykset esittävät kuljetusmaksujen enimmäishintoihin 7,6 prosentin korotusta, joka perustuu pakkaavan jäteauton kokonaisindeksin muutokseen.

Joutsenossa asuvan jätemaksu sen sijaan jopa alenee vuoden vaihtuessa.

Tilastokeskuksen ylläpitämä indeksi on noussut korotuspyynnön verran, ja jätteenkuljetusyritykset haluavat siirtää nousun asiakasmaksuihin ensi vuoden alusta.

Korotus on esillä kaupungin teknisen lautakunnan seuraavassa kokouksessa. Jos ja kun korotus toteutuu, omakotitalon 240 litran kuivajäteastian tyhjennyksen enimmäishinta nousee 40 senttiä kerralta ja 140 litran biojäteastian 52 senttiä kerralta.

Korotuksesta kuljetuksen osuus on kuivajätteessä 32 senttiä ja biojätteessä 48 senttiä. Kuivajätteen käsittelymaksu nousee viisi senttiä ja ekomaksu kolme senttiä. Biojätteen ekomaksua nostetaan neljä senttiä ja käsittelymaksu pysyy ennallaan.

LAPPEENRANNASSA on vielä voimassa sopimusperusteinen jätteenkuljetus, jossa kiinteistön omistaja valitsee itse jätteidensä kuljettajayrityksen.

Kaupunki kuitenkin päättää enimmäishinnan, jota enemmän kuljetus ei saa maksaa. Kaupungin teknisen toimen tuotantojohtajan Pasi Leimin mukaan kiinteistönomistajat maksavat yleensä jotakuinkin enimmäishintaa.

– Yksityinen ihminen ei käytännössä juuri pääse kuljetushintaa kilpailuttamaan.

Vuoden vaihteessa Lappeenrantaan liittyvän Joutsenon jätemaksut puolestaan alenevat. Syynä ei ole jätemaksujen yhdenmukaistaminen Lappeenrannan kanssa, sillä Joutsenossa on jo nyt alemmat jätemaksut.

Selitys edullisemmalle jätehuollolle on Joutsenon keskitetty jätteenkuljetuksen kilpailuttaminen. Kun kaupunki on kilpailuttanut kaikkien kiinteistönomistajien jätekuljetukset, kuivajätteen kuljetusmaksu on vain puolet lappeenrantalaisten maksamasta kuljetusmaksusta.

Joutsenossa on vielä ensi vuoden voimassa kuljetussopimus lappeenrantalaisen jätehuoltoyhtiön kanssa eikä kuljetushintaan ole tulossa korotusta.

Joutsenossa asuva lappeenrantalainen maksaa ensi vuonnakin kuivajätteensä kuljetuksesta 2,24 euroa tyhjennyskerralta, kun Lappeenrannassa asuva lappeenrantalainen maksaa samasta palvelusta 4,48 euroa.

Jätteenkäsittelymaksut ja ekomaksut yhdenmukaistetaan ja ne ovat ensi vuoden alusta samat Lappeenrannassa ja Joutsenossa.

Joutsenolaisten jätehuollon kokonaismaksu jopa pienenee, kun heidän maksamansa ekomaksu yhtenäistetään lappeenrantalaisten kanssa.

Joutsenolaisen ekomaksu halpenee 33 eurosta 15,2 euroon jätetonnilta, ja lappeenrantalaisten nousee 13,42 eurosta 15,2 euroon jätetonnilta.

Ekomaksulla katetaan kotitalouksille maksutonta ongelmajäte- ja hyötyjätehuoltoa.

LAPPEENRANNAN kaupunginvaltuusto päätti marraskuussa, että nykyisen Lappeenrannan alueellakin siirrytään sopimusperusteisesta jätteenkuljetuksesta keskitettyyn kilpailuttamiseen.

Perustelut näkyvät Lappeenrannan ja Joutsenon kuljetusmaksujen vertailussa. Kilpailuttamisen tekee kaikkien kiinteistönomistajien puolesta maakunnan kuntien omistama Etelä-Karjalan jätehuoltoyhtiö.

Jätteenkuljetusyritykset ovat vastustaneet muutosta vedoten alan työllisyyden heikkenemiseen. Etelä-Karjalan Jätehuollon toimitusjohtaja Mika Suomalainen kertoo, että kilpailuttamiseen on tarkoitus ryhtyä ensi keväänä.

– Meidän on kuitenkin odotettava, että kaupunginvaltuuston päätös saa lainvoiman. Jos päätöksestä ei valiteta, uusi järjestelmä voisi tulla voimaan vuoden 2010 alusta.

Suomalainen varautuu myös siihen, että Lappeenrannassa käy, kuten kävi Imatralla.

– Imatran valtuuston viimekesäisestä päätöksestä siirtyä keskitettyyn kilpailuttamiseen valitettiin, ja nyt odotetaan valitusten käsittelyä hallinto-oikeudessa.

Suomalainen sanoo, että valitusruljanssi voi viivyttää uuteen järjestelmään siirtymistä pahimmillaan 2-3 vuotta.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen