Joutsenolaiset saavat yhä palvelunsa tutusta talosta

Asiakaspalvelukeskus hoitaa muun muassa ajanvarauksia, asiakirjojen ja lomakkeiden jakelua ja vastaanottoa ja asiakas- ja matkailuneuvontaa

JOUTSENON kunnantalon sydän on vuodenvaihteesta lähtien entiseen puhelinvaihteeseen sijoitettu asiakaspalvelukeskus. Siellä Lappeenrannan kaupungin Joutsenon taajaman asukkaiden asioita hoitaa palveluneuvoja Riitta Pöllänen kollegansa kanssa.

– Riitta tuntee joutsenolaiset ja joutsenolaiset tuntevat hänet, kehuu Joutsenon yksiköstä vastaava Pekka Kirsi.

Asiakaspalvelukeskuksessa hoidetaan muun muassa tilavarauksia, poliisin ajanvarauksia ja kaupungille tulevia maksuja, kuten sähkö- ja vesimaksuja.

– Poliisi hoitaa lupa-asioita Joutsenossa yhtenä päivänä viikossa. Jos se ei riitä, päiviä lisätään, Kirsi kertoo.

Ykköstalon alakertaan jää myös kaupungin vuokra-asuntoasioita hoitava asuntopalvelu, jossa palvelua saa kahtena päivänä viikossa. Myös taloustoimisto pysyy toistaiseksi Joutsenossa, koska muun muassa tilinpäätös on tekemättä ja uutta paikkaa toimiston henkilöille ei ole vielä olemassa.

Rakennustarkastaja löytyy talosta edelleen tiistaisin ja torstaisin, aluksi kakkostalossa. Ympäristötoimi on asettumassa rakennustarkastajan läheisyyteen.

ENTINEN valtuustosali kunnantalon kakkoskerroksessa tulee kokouskäyttöön, päivisin kaupungin ja iltaisin järjestöjen.

Valtuustosali ja veto-ovilla erotettava hallituksen kokoustila tulevat maksullisiksi.

– Tilojen käyttö vaatii vahtimestarin palkkaamista turvallisuuden ja av-laitteiden käytön takia, Kirsi perustelee maksullisuutta.

Yläkertaan jää kahden kokoustilan lisäksi Kirsin työhuone ja kahden atk-henkilön työtilat.

ALAKERTAAN on tulossa Lappeenrannasta siirrettävälle puhelinkeskukselle tilat neljästä huoneesta, jotka yhdistetään. Tilaa tulee vähintään kaksinkertaisesti nykyisiin tiloihin verrattuna.

– Kesällä viileät ja talvella lämpimät, talon parhaat tilat, Kirsi kehuu.

Kakkostalo on entinen asuintalo, mutta toiminut virastona jo kymmeniä vuosia. Hiukan sokkeloisessa talossa on tilavia työhuoneita.

– Lappeenrannan luukkuihin verrattuna nämä ovat kunnon huoneita. Lappeenrannasta siirrettävälle hankintakeskukselle on talon alakerroksesta varattu mahtavat tilat, Kirsi sanoo.

Myös lastensuojelun sijaispalveluyksikkö sijoitetaan kakkostaloon.

HOMMA EI Kirsin mukaan pelaa heti, vaan muutos tapahtuu pikkuhiljaa. Tämän vuoden aikana saadaan tilat kuntoon ja muutot hoidettua, mutta tilanne kehittyy koko ajan.

– Jos jotain palvelua ei käytetä, sen jatkoa täytyy miettiä.

Toiminta keskittyy, ja tietotekniikan kehitys aiheuttaa muutoksia. Moni palvelu käy sen myötä tarpeettomaksi.

– Jos joku ei millään pääse palvelujen ääreen, aina voi ottaa puhelimitse yhteyttä.

SUURTA remontin tarvetta muutokset eivät aiheuta. Hissin rakentaminen kunnantalo ykköseen palvelisi Kirsin mukaan liikuntarajoitteisia joutsenolaisia.

– Hissin rakentamiskustannukset olisivat noin 150 000 euroa. Kunnollinen kameravalvonta tiloihin pitää myös saada.

Ykköstaloon täytyy turvallisuuden vuoksi aukaista muutama uusi ovi ja puhelinkeskuksen tiloista purkaa väliseinät. Muuten tiloissa riittää pintojen uusiminen. Helmikuun loppuun mennessä huoneet ovat tyhjinä, ja remontti voi alkaa.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Pekka Kirsi vastaa vuodenvaihteesta lähtien Joutsenon toimipisteen toiminnasta ja Riitta Pöllänen joutsenolaisten palvelupisteestä.

Joutseno-talo

Kunnantalo I

Asiakaspalvelukeskus, josta hoidetaan mm. poliisin ajanvaraukset ja joidenkin valmiiden asiakirjojen jakelu, Joutseno-talon kokoustilavaraukset, asiakas- ja matkailuneuvonta sekä mm. asuntotoimiston lomakkeiden jakelu ja vastaanotto.

Maksupalvelupiste, jossa voi maksaa mm. energia- ja vesimaksut ja ostaa ruoka-, sauna-, uimahalli yms. liput.

Poliisin lupahallintopalvelut (toimivat ajanvarausperiaatteella).

Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n toimipiste.

Kevään aikana toteutetaan kaksi internetpäätettä sisältävä nettipiste.

Kunnantalo II

Rakennustarkastajan toimipiste.

Kaavoituksen toimipiste.

Ympäristötoimen palvelupiste.

Työtilat Joutsenoon jäävälle teknisen toimen suunnittelu- ja toimistohenkilöstölle sekä mm. ruokahuollon ohjaajalle ja siivoustyönjohtajalle.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen