Kangaskylän koulun naapurit vastustavat isoa antennimastoa

ANSSI KEMPPINENPARIKKALA. Moni visa- ja malikallionkujalainen vastustaa ante

ANSSI KEMPPINEN

PARIKKALA. Moni visa- ja malikallionkujalainen vastustaa antennimaston tuloa lähimäelle. Visakujalla asuvan Raimo Reposen mielestä masto kerää talvisin jäätä, ja kadulla käveleminen on silloin tuulisilla ilmoilla vaarallista.

– On myös aivan älytöntä rakentaa tuollainen ruma masto asuntoalueelle, jossa on matalia omakotitaloja.

Savonlinnan Puhelimen suunnitteleman antennimaston rakentaminen Kangaskylän koulun taakse vaatii poikkeusluvan, sillä tontti on kaavoitettu julkisille palveluille. Lähinaapurit jättivät kunnan poikkeuslupahakemukseen viime viikolla viisi kirjallista muistutusta.

Muistutusten mukaan koulun tontti ei sovi antennimastolle, vaan se pitäisi pikemmin rakentaa jollekin teollisuusalueelle kylän laidalle.

– Kunta on myös purkamassa Kangaskylän koulua ja suunnittelee tontille asuntoaluetta. Masto olisi silloin älyttömässä paikassa, sanoo Reponen.

Lähinaapurit uskovat myös, että maston myötä kiinteistöjen arvo tippuu.

Mastosta pelätään aiheutuvan myös säteilyvaaraa ja äänimelua. Lähinaapureiden mielestä masto aiheuttaa tuulella vinkunaa ja huminaa, mikä vähentää asumisviihtyisyyttä.

– Tuttuni asuu lähellä yhtä mastoa, ja lähetinlaitteesta kuuluu hänen kotiinsa jatkuvaa napsetta.

Reponen uskoo, ettei mastosta olisi hänen perheelle edes hyötyä. Talo sijaitsee liian lähellä mastoa, ja siten katvealueella.

– Harukseton masto voi myös tuulella kaatua. Sellainenhan kaatui juuri Lappeenrannassa.

Parikkalaan tuleva masto on yli 50 metriä korkea. Maston juurelle tulee lisäksi laitetila.

Parikkalan teknisen toimiston mukaan Savonlinnan Puhelin on vetänyt maston paikalle jo kaapelit, jotta työ saataisiin tehtyä ennen maan routimista.

Tekninen toimisto on myöntänyt luvan kaapelin vetämiseen. Kustannusriski on kuitenkin puhelinyhtiön, jos poikkeuslupahakemus ei mene läpi.

KUVATEKSTI

ANSSI KEMPPINEN

Raimo Reponen näyttää kaapelia, joka on vedetty jo antennimastoa varten, vaikka naapureiden poikkeuslupakuuleminen on vielä kesken.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen