Kaupunginhallitus aikoo ottaa aikalisän Anttilan lupa-asiassa

Anttilan lupa-asioiden käsittely siirtyy tammikuussa valittavalle uudelle tekniselle lautakunnalle. Kunnallisvaalit voittaneella kokoomuksella on uudessa lautakunnassa hyvät mahdollisuudet saada lautakunnan enemmistö luvan myöntämisen taakse.

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Tänään maanantaina kokoontuva Lappeenrannan kaupunginhallitus saa hyppysiinsä kuuman perunan: listalla on Anttilan tavaratalon sijoittuminen Hyrymäkeen.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen esittää, että Keskolle annettaisiin poikkeuslupa toimia kolme vuotta rakennusliike Okan alueelle rakentamassa liiketilassa.

Puhelinkierroksen perustella Miettisen kompromissiesitys ei taida kelvata oikeastaan kenellekään kaupunginhallituksessa. Myö-liikkeen Antti O. Arponen ja vihreiden Paula Kuikka-Kiljunen vastustavat luvan myöntämistä.

– Meillä on asiaan selvä kanta, eikä se ole muuttunut. Asemakaavan määräyksiä pitää noudattaa. En kannata mitään erikoislupaa, Arponen sanoo.

– Jos Arponen tekee kaupunginhallituksessa hylkäämistä tarkoittavan esityksen, aion kannattaa hänen esitystään, Kuikka-Kiljunen sanoo.

Kaupunginhallituksen jäsen Anja Helvasto (sd.) sanoo, että sosiaalidemokraatteja sitoo valtuustoryhmän kielteinen ryhmäpäätös.

Miettisen esitys ei kelpaa myöskään kokoomuksen Säde-Sylvia Verholle. Verho aikoo esittää kaupunginhallituksessa poikkeuslupaa vähintään viideksi vuodeksi.

– Kysymys ei ole siitä, ettei kolmen vuoden määräaika kelpaisi Keskolle. Olen ymmärtänyt, että se ei riitä hankkeen rahoittajalle.

Myös Verho itse pitää viittä vuotta minimiaikana näin suuressa hankkeessa.

– Meillä ei ole myöskään kaupungin keskustasta tonttia, jota voisimme tarjota Keskolle vaihtoehdoksi. Olisi tietenkin kiva, jos meillä olisi kaupungin keskustassa iso tavaratalo.

Hallituksen toisen varapuheenjohtaja Ilpo Hakula (kok.) ei lähde arvailemaan kokoomuksen ryhmän kantaa asiaan eikä hän halua myöskään kertoa omaa kantaansa vielä tässä vaiheessa.

– Meillä kullakin on varmaan oma näkemys asiasta. Huomenna se sitten katsotaan.

Hakulan mukaan asian tiimoilta on ollut liikkeellä paljon sekä väärää tietoa että turhaa tunteilua.

– Myös maakuntalehden pitäisi katsoa tällaisia asioita vastuullisesti ja käsitellä ne kokonaisuuksina ja tuoda eri argumentit esiin saman päivän lehdessä. Tapa jolla asioita nykyisin ripotellaan lehteen, tuntuu välillä jopa tarkoitushakuiselta, Hakula moittii Etelä-Saimaata.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eeva Arvela (sd.) ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) ovat aivan yhtä varovaisia kannanotoissaan. Kumpikaan ei tässä vaiheessa halua kommentoida asiaa.

Demariryhmän vahva mies Raimo Paalanen (sd.) aikoo esittää asian käsittelyn jättämistä pöydälle. Paalanen on vakuuttunut, että muut hallituksen jäsenet ovat aikalisän kannalla.

– Meillä on sellainen tapa, että jos asia pyydetään ensimmäisen kerran pöydälle, aikalisä myös otetaan, Paalanen sanoo.

Paalasen mielestä asia on niin tärkeä, että on hyvä antaa myös tammikuussa työnsä aloittavien uusien valtuutettujen tutustua siihen rauhassa.

Vanha kaupunginhallitus kokoontuu viimeisen kerran 12. tammikuuta. Samana päivänä kokoontuu ensimmäisen kerran myös syksyn vaaleissa valittu uusi kaupunginvaltuusto valitsemaan uutta kaupunginhallitusta ja luottamushenkilöitä lautakuntiin.

Vuodenvaihteessa astuu voimaan myös kaupunginhallinnon organisaatiouudistus. Anttilan sijoituspaikkaluvan käsittely siirtyy sen myötä ympäristö- ja rakennuslautakunnalta tekniselle lautakunnalle.

Demareiden, Myö-liikkeen ja vihreiden muodostama enemmistö voi kaataa poikkeuslupaesityksen nykyisessä kaupunginhallituksessa. Lopullinen päätösvalta asiassa on kuitenkin näillä näkymin uudella teknisellä lautakunnalla.

– Saa nähdä, nouseeko sinne niin kovia naamoja, että he uskaltavat kävellä kaupunginhallituksen yli asiassa, Paalanen vastaa kysymykseen, voiko lautakunta vielä pyörtää kaupunginhallituksen päätöksen asiassa.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Rakennusliike Oka on rakentanut Hyrymäkeen liikekeskuksen, jonka tiloihin Anttila haluaisi siirtyä. Esteenä on asemakaava, joka ei salli suuren päivittäistavarakaupan toimintaa alueella.

Kirjoittaja:
Matti Saarela