Categories
Artikkelit

Kristiina Järvenpää siirtyy lennossa Rantasalmelle

Suomenniemellä isot asiat etenivät hyvää vauhtia. Pienen kunnan yhteistyökuviot kelpaisivat malliksi muillekin.

ANNE KOKKONEN

SUOMENNIEMI. Kunnanjohtaja Kristiina Järvenpää istuu hetken kahdella pallilla samanaikaisesti. Työt Rantasalmen kunnassa alkavat 12. tammikuuta, mutta viimeinen työpäivä Suomenniemen kunnanjohtajana on vuorossa vasta puolitoista viikkoa myöhemmin.

– Länsi-Saimaan kuntien seminaari on eräänlainen jäähyväistilaisuuteni, Järvenpää toteaa.

Järjestelyyn päädyttiin valtuustokausien taitteen vuoksi. Järvenpää halusi aloittaa virassaan yhtä aikaa uuden valtuuston ja hallituksen kanssa, kun se kerrankin oli mahdollista.

– Nyt tuli hyvä sauma päästä sisälle asioihin ja vaikuttamaan aivan alusta asti.

Runsaat kaksi vuotta kestäneen työrupeaman päättyminen Suomenniemellä tuntuu Järvenpäästä hieman haikealta, sillä isot asiat etenivät vauhdikkaasti ja hyvässä hengessä. Lähtevä kunnanjohtaja kiittelee kunnan työilmapiiriä ja hyväksi tiimiksi hitsautunutta johtoryhmää.

– Talous on sellainen asia, joka pelin viime kädessä ratkaisee. Muuten kyllä uskon Suomenniemen itsenäisyyteen tulevaisuudessakin.

PALUU Etelä-Savoon tuntuu yli 20 vuotta Mäntyharjussa asuneesta Järvenpäästä yllättävänkin mukavalta. Oman mausteensa Rantasalmelle siirtymiseen antavat vanhat sukuyhteydet.

– Isän suku lähti aikoinaan Viipuriin Rantasalmen ja Juvan seudulta. Kaukaisia sukulaisia löytyy Rantasalmelta varmaan nykyäänkin.

Rantasalmea Järvenpää kuvailee Suomenniemeäkin perinteisemmäksi maaseutupitäjäksi, joka on kärsinyt samanlaisista talouteen ja väestön vähenemiseen liittyvistä ongelmista. Hyvinvointia ja yritystoimintaa yritetään lisätä kummassakin kunnassa muun muassa luontomatkailua lisäämällä.

Suomenniemi on rakentanut viime vuosina aivan uusia yhteistyökuvioita vanhojen hyviksi havaittujen kumppanuuksien rinnalle. Saatuja kokemuksia voi Järvenpään mielestä soveltaa hyvin muuallakin.

– Mielenkiinnolla odotan, miten Juvan, Joroisten ja Rantasalmen yhteistyö käytännössä toimii.

NAISIA on nyt kunnanjohtajina enemmän kuin vuosikymmen sitten, mutta Etelä-Savossakin Järvenpää saa työskennellä varsin miesvoittoisessa seurassa. Suomenniemen ajoilta tuttu Ristiinan Virpi Siekkinen on ainoa naiskollega maakunnassa.

– Sanoisin mielelläni, ettei sukupuolella ole väliä, mutta silloin ehkä sulkisin silmäni epämiellyttävältä totuudelta. Paikkakunnat ja hallintokulttuurit ovat erilaisia, ja naisjohtajan uskottavuutta pidetään ehkä joissain paikoissa kyseenalaisena.

Kunnan koolla ei sen sijaan tunnu olevan väliä, kun kunnanjohtajat kohtaavat. Järvenpää on huomannut, että jos pienen kunnan edustajalla on riittävän painavaa sanottavaa, viesti tulee kyllä kuulluksi.

RANTASALMELLE siirtyminen vaikuttaa paitsi työhön myös harrastuksiin. Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja jatkaa vastaisuudessa rivijäsenenä.

Itsenäisyyspäivän aikoihin järjestetty Päijät-Hämeen linturalli muodostui Järvenpään lintusyksyn kohokohdaksi. Kokenut harrastaja havaitsi yhtenä viikonloppuna kaksi uutta lajia, kun kohdalle osuivat sekä aavikkotasku että hippiäisuunilintu.

Tulevien linturetkien yhteydessä Järvenpää aikoo vierailla myös Suomenniemellä. Lempipaikkakin on helppo nimetä.

– Suomenkylä jäi erityisesti mieleen. Siellä olisi tehnyt mieli käydä useamminkin!

KUVATEKSTI

ANNE KOKKONEN

Järvi-Suomi on aina ollut Kristiina Järvenpään ominta aluetta. Muutto Rantasalmelle tuntuukin joka suhteessa helpolta.

KRISTIINA JÄRVENPÄÄ

Syntynyt 1958 Lahdessa.

Hallintotieteiden maisteri.

Suomenniemen kunnanjohtaja vuodesta 2006, sitä ennen työskennellyt muun muassa Mäntyharjun hallintojohtajana. Aloittaa tammikuussa Rantasalmen kunnanjohtajana.

Perheessä kolme poikaa.

Harrastuksena linnut.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen