Categories
Artikkelit

Lappeenrannan kauppahallin lihakaupassa nuorennusleikkaus

Neljännesvuosisadan toiminut Toiminimi O. Mytty saa vuoden alusta uuden yrittäjän.

HELENA RISSANEN

LAPPEENRANTA. Hyvä palvelu ja tuore liha pitävät Lappeenrannan ainoan lihakaupan pinnalla jatkossakin. Näin uskovat eläkkeelle siirtyvä Ossi Mytty ja uutena yrittäjänä vuodenvaihteessa aloittava Heikki Saarela.

– Palvelu meille ihmiset vetää. Lihasta saa just sen palan, minkä haluaa, Mytty sanoo.

Neljännesvuosisadan Lappeenrannan kauppahallissa liha-, leikkele- ja juustokauppaa pitänyt Ossi Mytty ei usko, että taantuma vaikeuttaa uuden yrittäjän toimintaa.

– Asiakaskunta on pysynyt koko ajan suurin piirtein samankokoisena. Kuluva vuosi tosin on ollut erityisen hyvä, Mytty sanoo.

Mytyn asiakaskunnassa on paljon vanhempia ihmisiä, joiden talous on kunnossa. Tänä vuonna on tosin näkynyt myös nuoria asiakkaita erityisesti juustotiskin äärellä.

MYTYN valtti on kotimainen, pakkaamaton liha. Sianliha ja lammas tulevat paikallisilta tuottajilta, mutta nautaa ei lähiseudulta saa. Lampaat ja siat tulevat halliin kokonaisina ruhoina, joten asiakkaalle on tarjolla kaikkia ruhonosia.

Vuodessa Mytty on myynyt noin 300 lammasta.

– Marketien kilpailua en ole ikinä pelännyt, mutta se, mitä oheismyymälät vetävät mukanaan, vaikuttaa meidän myyntiimme, Mytty sanoo.

VETOVASTUUN ottava Heikki Saarela on aiemmin työskennellyt kokkina hotellien ravintoloissa ja laivoissa. Edellinen työpaikka oli tukun lihamestarina, missä Saarelan ja Mytyn tiet kohtasivat.

– Alettiin puhua yrittäjäksi siirtymisestä.

Saarela tuo kauppaan uutuutena ruuanlaiton ammattilaisen taidot.

– Keittiöhommista on jonkun verran aikaa, mutta kyllä sieltä vielä jotain muistaa.

KAUPPA jatkaa pääosin entisenlaisena. Liikkeen nimestä putoaa yksi kirjain pois: Toiminimi O. Mytystä tulee Toiminimi Mytty. Kaksi vanhaa työntekijää jää Saarelan avuksi.

– Laitan ehkä vähän enemmän tarjolle valmiiksi jalostettuja juttuja, esimerkiksi alppimajahärkää, jossa ohueksi nuijitun naudan ulkofileen sisään tulee valkosipulijuustoa ja pintaan panerointi.

Juustovalikoimaa Saarela arvelee laajentavansa. Tällä hetkellä tarjolla on nelisenkymmentä eri juustolaatua.

LÄHITUOTTAJIEN paikallisia erikoisuuksia lihakauppa ottaisi mieluusti myyntiin, mutta niitä on kovin vähän tarjolla. Lemin särä ja lammasryynimakkara menevät hyvin kaupaksi.

Muitakin erikoistuotteita on tarjolla, esimerkiksi riistaa ja hevosta.

– Tuoretta hevosta ei tiskissä kannata pitää. Tunnearvo on siinä niin kova, kun vaimot tai lapset ratsastaa. Kylmäsavustettuna hevosta vielä löytyy, Mytty kertoo.

– Edelliseltä työpaikalta on lihatukkureihin hyvät kontaktit. Mitä täällä ei ole, tilataan, Saarela lupaa.

Ruokaviinitkin Saarela ottaisi tarjolle.

– Voisi suositella viinit kullekin lihalle ja juustolle erikseen.

KOTIMAISUUS on lihakaupan ehdoton myyntivaltti.

– Lihaan liittyvät sensaatiouutiset vaikuttavat meillä niin, että asiakkaat tarkastavat, onko liha kotimaista.

Saarela uskoo lihan tekevän kauppansa myös nuorison keskuudessa tulevaisuudessa. Mytyn valikoimiin ei soijakinkkua ole tulossa.

KAUPPAHALLISSA ei ole koskaan laskettu venäläisasiakkaiden varaan kuten muualla Lappeenrannassa. Turistit ovat kuitenkin arvokas lisä asiakaskuntaan.

– Kesäaikana myynti on paljon ulkomaisten ja suomalaisten turistien varassa, kun vakituisista asiakkaista suuri osa on mökkeilemässä, Mytty sanoo.

Heinäkuu on ollut myynniltään vuoden toiseksi paras kuukausi.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Eläkkeelle kohta siirtyvä Ossi Mytty (oik.) ja yrittäjänä aloittava Heikki Saarela palvelivat tiistaina Leena Gerdtiä.

Epävirallinen suosikkilista

Valmiiksi marinoidut lammaspihvit.

Sika ja lammas ylipäätään.

Karjalanpaistilihat.

Itse jauhettu jauheliha.

Lampaanmaitojuusto.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen