Categories
Artikkelit

Miettisen kuukausipalkka raketteihin Lappeenrannassa

Kuntaliitos lisää pauketta Joutsenossa ja Lappeenrannassa. Imatra ottaa uuden vuoden vastaan tutuin kuvioin.

ETELÄ-KARJALASSA uusi vuosi on juhlan aihe vain muutamassa kunnassa. Ilotulitteita ampuvat ja kuntalaisille ohjelmaa tarjoavat Imatra, Joutseno ja Lappeenranta sekä Parikkala, jossa kunta on yksi lystin maksaja Kaakonrannan perinteisessä uuden vuoden juhlassa yhdessä 30 yrittäjän kanssa.

Lemi, Luumäki, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale, Suomenniemi, Taipalsaari ja Ylämaa eivät järjestä kuntalaisille tilaisuutta vastaanottaa uusi vuosi. Lemi ampui ilotulitteita itsenäisyyspäivänä, uudenvuodenaattona siellä ja muissakin kunnissa raketit lähtevät kirjomaan taivasta yksityisten kuntalaisten käsistä.

RAHAA PALAA raketteihin eniten Lappeenrannassa. Kaupunki ampuu taivaalle lähes 22 000 erilaista ilotulitetta. Näylle tulee hintaa 7 500 euroa ilman arvonlisäveroa. Summa on 1,5 kertaa normaalia vuodenvaihdetta suurempi. Budjettia kasvattavat sekä 360-vuotisjuhlavuosi että kuntaliitos Joutsenon kanssa.

Kuntaliitos suurentaa juhlabudjettia myös Joutsenossa. Ilotulitteet vievät kaupungissa arvonlisäveroineen 5 000 euroa, saman kuin Joutsenon muututtua kaupungiksi vuoden 2005 alussa. Halkosaaresta ja Joutsenon torilta pamahtaa aattona taivaalle siis kaupunginjohtaja Seppo Miettisen uusi kuukausipalkka.

Imatralla uuden vuoden vastaanotto sujuu perinteisellä kaavalla ja normaalivuoden taksoilla. Kaupunki on varannut kahdessa näytöksessä ammuttaviin raketteihin 4 000 euroa. Parikkalan kunta osallistuu Kaakonrannan tilaisuuteen tukijana ensi kertaa tänä vuonna. Kunnan osallistumismaksu on 500 euroa.

JUHLIEN JÄLKIEN siivoaminen Etelä-Karjalan kaupungeissa käynnistyy vasta ensimmäisenä arkipäivänä uudenvuodenpäivän jälkeen, perjantaina. Lappeenrannassa rakettifirma hoitaa oman tonttinsa Halkosaaressa, Joutsenossa tekninen toimi varaa torille roskiksia rokkatarjoilun ja muita jätteitä varten.

LAPPEENRANNAN uudenvuoden juhlassa on ilman ohella jännättävää myös vedessä. Kaupunginlahden jää oli maanantaina 4–8 senttimetriä paksua. Kaupunki on pyytänyt Merenkulkulaitokselta Kaupunginlahden jään rikkomista, jotta uudenvuoden juhlaan tulijat ymmärtäisivät varoa heikkoa jäätä.

Merenkulkulaitoksen mukaan jään rikkominen on vaarallista, sillä se heikentää Kaupunginlahden jäätymistä sekä nyt että myöhemmin. Merenkulkulaitos mittaa jään paksuutta vielä tiistai- ja keskiviikkoaamuina, minkä jälkeen päätös jään rikkomisesta tehdään. Ilotulitusta on tarkoitus seurata Satamatorilta.

KUNTIEN UUDEN VUODEN RAKETIT

Imatra: Valtionhotelli. Kello 21 alkaen. Pikkuväen ilotulitus kello 21, ilotulitus kello 24. Raketit ammutaan koskipadolta.

Joutseno: Joutsenon tori. Kello 22 alkaen. Ilotulitus kello 24. Raketit ammutaan kirjaston pysäköintialueelta.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö