Opiskelijajohtajat peräävät uudelta valtuustolta tekoja

Tytti Bruce ja Joona Räsänen nousevat vuodenvaihteen jälkeen opiskelijajärjestöjen johtoon.

HANNA KUUSISTO

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan korkeakoulujen opiskelijajärjestöissä vaihtuu valta vuodenvaihteessa. Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan (LTKY) hallituksen puheenjohtajana aloittaa Tytti Bruce.

Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajaksi nousee puolestaan Joona Räsänen.

Brucen ja Räsäsen mielestä Lappeenrannassa opiskelijat huomioidaan monessa asiassa hyvin. Parantamisen varaa kuitenkin löytyy.

– Nyt on uusien valtuutettujen aika lunastaa lupauksia, Räsänen tiivistää ja viittaa kuntavaaleihin.

Yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteisessä kunnallispoliittisessa ohjelmassa on tavoitteena nostaa joukkoliikenteen kuukausikortin alennus 50 prosenttiin opiskelijoilla.

– Lisäksi harkinnanvarainen kunnallinen kotihoidontuki, Lappeenranta-lisä, ei nykyisellään koske opiskelijoita. Se olisi yksi keino, millä saataisiin korkeasti koulutettuja nuoria aikuisia sitoutumaan Lappeenrantaan, Bruce pohtii.

– Opiskelijan varat ovat rajalliset, joten ilman rahallista tukea on mahdotonta hankkia lapsia opiskeluaikana, Räsänen lisää.

Yliopistolaiset peräävät kaupungilta myös parempia liikuntamahdollisuuksia Skinnarilaan. Keskustelua ovat herättäneet muun muassa Sammonlahden mahdollinen uimahalli tai kuntokeskus ja pururatojen kunnossapito.

– Lappeenrannassa pitäisi vielä enemmän muistaa se, mitä nuoret koulutetut ihmiset tänne tuovat.

– Nyt pitäisi panostaa siihen, että opiskelijat myös jäisivät tänne työelämään. Ettei kävisi niin, että täältä haetaan vain oppi ja sitten lähdetään muualle töihin, Räsänen täydentää.

Hän haluaa myös muistuttaa siitä, että Lappeenrannan 70 000 asukkaasta noin 11 000 on opiskelijoita.

Pelkkä koulu välttämättä ratkaise opiskelupaikan valintaa. Myös paikkakunnalla on suuri merkitys ja sillä, kuinka kaupunkia kehitetään.

Räsäsen mukaan koulutusalasektoreiden työpaikat olisi turvattava Lappeenrannassa, mikä lisäisi myös alueen houkuttelevuutta nuorten silmissä.

– Yhteistyötä idän suuntaan pitäisi entisestään kehittää ja sen kautta lisätä alueen vetovoimaisuutta, Räsänen pohtii.

– Täällä olisi tuettava myös yrittäjyyttä ja paikallista liiketoimintaa, joka lähtee korkeakouluista, Bruce lisää.

Bruce haluaa muistuttaa myös korkeakoulujen ja kaupungin yhteistyöstä.

– Yksi hieno esimerkki yhteistyöstä on se, että saimme asuntotakuun toimimaan kaikille uusille opiskelijoille Lappeenrannassa.

Hänen mielestään yliopisto ja ammattikorkeakoulu saisivat tiivistää entisestään yhteistyötä, mitä vaikeuttaa jo pelkästään yliopiston syrjäinen sijainti.

Räsäsen mukaan olisi hieno mahdollisuus päästä täydentämään ammattikorkeakoulututkinto yliopistolle.

– Toivoisin siirtymästä jouhevaa, ettei välissä tarvitsisi kahden vuoden työssäoloa, Räsänen lisää.

Yliopiston ylioppilaskunnan ja ammattikorkeakoulun oppilaskunnan välillä tehdään jo tiivistä yhteistyötä. Brucen ja Räsäsen mukaan haasteena on se, etteivät korkeakoulujen opiskelijat pääse toistensa kanssa kontaktiin.

– Meidän on turha ryhtyä vastakkainasetteluun. Olisi hienoa, jos välimatkaa yliopiston ja ammattikorkeakoulun välillä pystyttäisiin oikeasti lyhentämään.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Tytti Bruce ja Joona Räsänen haluavat Lappeenrannasta paremman paikan opiskelijoille.

TYTTI BRUCE

23 vuotta.

Kotoisin Kotkasta.

Opiskelee viidettä vuotta ympäristötekniikkaa Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Aloitti opiskelija-aktiivitehtävät toisena opiskeluvuotena ympäristötekniikan killassa, jonka jälkeen siirtyi ylioppilaskunnan hallitukseen.

Toimi Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan (LTKY) vuoden 2008 hallituksessa koulutuspoliittisena vastaavana.

JOONA RÄSÄNEN

21 vuotta.

Kotoisin Lohjalta.

Opiskelee toista vuotta yritysjuridiikkaa Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulussa.

Päätyi ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen tutoriksi ja sitä kautta opiskelijakunnan hallitukseen.

Toimi Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun (EKAMKO) opiskelijakunnan vuoden 2008 hallituksessa koulutuspoliittisena vastaavana (syyskauden).

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto