Categories
Artikkelit

SPR:n antama apu ei ole sidoksissa kansalaisuuteen

Rekkamiesten ruoka-avun saama negatiivinen julkisuus hämmentää avun antajia. Muutaman sadan euron ruokalaskun maksajana on Etelä-Suomen lääninhallitus. SPR:n Vuoksenniskan osaston puheenjohtaja Helena Hallikas kertoo saaneensa asiasta paljon myönteistä pa

TENHO TIILIKAINEN

Suomen punaisen ristin Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio on seurannut hämmentyneenä venäläisten rekkamiesten saaman humanitäärisen avun aiheuttamaa kohua. Laineet ovat lyöneet Kouvolan piiritoimistoon saakka.

Vainio muistuttaa SPR:n periaatteesta, jonka mukaan apua annetaan, jos sitä tarvitaan.

– Järjestön maailmanlaajuisiin periaatteisiin kuuluvat puolueettomuus ja tasapuolisuus. Tässä tilanteessa avustuspyyntö tuli vielä viranomaiselta. Tuntuu aivan kohtuuttomalta, että meidän vapaaehtoiset työntekijämme ovat saaneet asiassa syyttä loan niskaansa.

Vainio sai tiedon virka-apupyynnöstä vasta sen jälkeen, kun avustuksia jo jaettiin. Hänen mielestään SPR:n Vuoksenniskan osaston vapaaehtoiset toimivat asiassa aivan oikein ja SPR:n hengessä.

Se, että SPR:n antama tai välittämä apua kyseenalaistetaan, ei Vainion mielestä ole mitään uutta. Jos kyse olisi ollut suomalaisista rekkamiehistä, toiminnasta olisi tullut pelkkää kiitosta.

Vainio muistuttaa siitä, ettei venäläisille rekkamiehille annettu apua SPR:n rahoista. Maksaja oli muualta, tässä tapauksessa Etelä-Suomen lääninhallitus. Rikosylikomisario Tuomo Välimaa Etelä-Karjalan poliisilaitokselta arvioi ruoka-avun kustannuksiksi muutama sata euroa.

SPR:N Vuoksenniskan osaston puheenjohtaja Helena Hallikas kertoo saaneensa avustusoperaation johdosta kymmeniä soittoja ja tekstiviestejä. Hän sanoo viettäneensä lähes pari päivää puhelimeen puhuen.

– Olen saanut paljon hyvää ja kannustavaa palautetta, hyvin paljon. Toki on ollut niitäkin, jotka eivät ole avun luonnetta ymmärtäneet.

Ruoka-apupakettien teossa ja jakamisessa mukana olleen Imatran VPK:n päällikkö Ilkka Vainio ihmettelee myös jouluaattona annetun avun saamaa negatiivista palautetta. Virka-apupyyntö tuli poliisilta.

– Aattoiltana ruoka-apua tuli myös Venäjältä. Sen jakelusta venäläiset huolehtivat itse.

SPR:N Imatran osasto ei lähtenyt mukaan ruoka-avun jakeluun.

– Helena Hallikas kysyi meitä mukaan, mutta hallituksemme katsoi, ettei kyse ole sillä tavalla katastrofiavusta, kuin katastrofiapu on (yleisesti) mielletty. Sen takia emme lähteneet siihen mukaan. Meidän jouluavustuksemme menivät vähävaraisille ja lapsiperheille, Imatran osaston varapuheenjohtaja Juha Silvonen sanoo.

VAPAAEHTOISEN pelastuspalvelun Imatran toimikunnan sihteeri Tarmo Koho kertoo saaneensa poliisilta pyynnön rekkamiesten huollosta jouluaattona noin kello 11.15. Koho käynnisti saman tien tarvittavien henkilöiden hälytyksen.

– Toiminnan luonteesta johtuen päärooli oli SPR:n ensihuoltoryhmällä sekä Imatran VPK:lla. Puoli tuntia myöhemmin ilmoitin poliisille tarvittavan porukan olevan kasassa, osa jo VPK:n tiloissa odottamassa. Samassa puhelussa poliisi antoi ohjeen pussien määrästä ja summittaisesta sisällöstä sekä luvan käynnistää tavaroiden hankinta paikallisista liikkeistä. Kolmen tunnin kuluttua pussit olivat sitten jo jakelussa tarvitsijoille, Koho kertoo.

Hänen mukaansa vapaaehtoisella pelastuspalvelulla ei ole tarvetta pohtia virka-apupyynnön ”tarpeellisuutta”.

– Vapaaehtoinen pelastuspalvelu luottaa kaikissa tilanteissa viranomaisen tilannearvioon, ja toiminta käynnistetään pyydettäessä kelloon, säähän tai avuntarvitsijan kansallisuuteen katsomatta, Koho muistuttaa.

KUVATEKSTI

KAI SKYTTÄ

Venäläiset rekkakuskit Sergei Suslov (vas.) ja Viktor Avtjonov ovat odottaneet rajanylitystä Suomesta Venäjälle lähes viikon ajan.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen