Categories
Artikkelit

Väki vähenee tuttuun tahtiin

Taipalsaaren asukasmäärä notkahtaa tänä vuonna. Vain Lappeenranta sai lisäasukkaita. Keskussairaalan vauvaindeksi osoittaa lievää alamäkeä viime vuoteen verrattuna.

ETTI KANTOLA

Etelä-Karjalan väestö pienenee tänäkin vuonna totutusti. Jos vuoden viimeiset päivät eivät tuo yllätyksiä, maakunnan väkiluku on ilotulitusten paukkuessa 238 henkeä vuodentakaista pienempi. Maakunnan väen väheneminen on ailahdellut viime vuosina parinsadan ja reilun viidensadan välillä.

Koko maassa suunta on toinen. Suomen väkiluku kasvaa tänä vuonna reippaasti maahanmuuton ansiosta ja on 5 325 600. Etelä-Karjalan naapurimaakunnissa, Kymenlaaksossa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa, asukkaiden määrä pienenee. Naapurialueilla väheneminen on hieman Etelä-Karjalaa nopeampaa.

Maakunnan suurimpia menettäjiä ovat tänä vuonna väkilukuun suhteutettuna Suomenniemi ja Rautjärvi. Lukumääräisesti eniten asukkaiden määrä hupenee Imatralla.

Ainoa lisää asukkaita saanut Etelä-Karjalan kunta on Lappeenranta. Muutto maakunnan keskukseen on kiihtynyt vuodentakaiseen verrattuna. Kaupunki on saanut tänä vuonna nelisensataa lisäasukasta, kun viime vuonna heitä saatiin alle 170. Väkiluku on juuri ennen Joutsenon yhdistymistä hieman alle 60 000 rajapyykin.

Myös Lemillä on vielä mahdollisuus päästä plussan puolelle, kun tilastot tarkistetaan vuodenvaihteen jälkeen. Arviossa vuoden viimeisen päivän väkiluku on täsmälleen sama kuin vuotta aiemmin.

Väen hupeneminen on kiihtynyt Rautjärvellä ja Suomenniemellä, mutta hellittänyt Ruokolahdella ja Ylämaalla. Erot ovat kuitenkin pieniä, eikä tilastosta voi tehdä pitkälle meneviä päätelmiä.

Taipalsaarella on tapahtunut käänne pakkasen puolelle. Kunnan väkiluvusta on supistunut tänä vuonna yli prosentti, 55 henkeä. Viime vuonna asukasmäärä pysyi ennallaan ja oli edellisvuosina selvästi plussalla. Kunnanjohtaja Jari Willmanilla on kaksi selitystä.

– Monen pientalokohteen valmistuminen on lykkääntynyt tänä vuonna, ja asukkaiden muutto on siirtynyt ensi vuoteen. Toinen syy on se, että venäläiset ovat ostaneet paljon vakituisessa asuinkäytössä olleita taloja, eikä heistä ole tullut kuntaan uusia asukkaita.

Willman uskoo, että väkiluku kääntyy nousuun jälleen ensi kesän jälkeen, sillä kesällä moni rakenteilla oleva talo valmistuu.

Syntyvyys on ollut päättyvänä vuonna ennätysvilkasta valtakunnallisesti. Tulossa on isoin uusi ikäluokka 12 vuoteen. Etelä-Karjalassa niin ei käy.

Uudenvuoden aatonaattoon mennessä Etelä-Karjalan keskussairaalassa oli syntynyt 1 146 vuoden 2008 lasta. Edellisvuonna sairaalassa parkaisi 1 163 tulokasta, joten syntyneitä lapsia on lähes parikymmentä vähemmän.

KUVATEKSTI

Tiina Timonen

Etelä-Karjalan keskussairaalan seinällä on ilmoitustaulu, jossa on oma ruutunsa vuoden jokaiselle päivälle. Punainen nuppineula kertoo syntyneestä tytöstä, sininen pojasta ja valkoinen kaksosista.

Kirjoittaja:
Etti Kantola