Ilmastointi- ja kattoremontti sulkee Etelä-Karjalan museon

Näyttelytoiminta keskeytyy puoleksi vuodeksi. Ilmastointi- ja kattoremontti on satsaus tulevaisuuteen.

PETTERI VÄRTÖ

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan museo sulkee ovensa puoleksi vuodeksi. Museo menee ilmastointi- ja kattoremontin takia kiinni elokuun puolivälissä.

– Vuotava katto on aiheuttanut toiminnalle ongelmia useina vuosina erityisesti kovien sateiden aikana, vs. museotoimenjohtaja Päivi M. Partanen sanoo.

Hänen mukaansa vettä on satanut peltikaton lomasta museon vintille, mutta sitä on tullut myös sisälle museoon. Esineistöä sadevesi ei ole vahingoittanut.

– Kattoa on korjattu aiemmin, mutta seuraavalla sateella vesi on tullut läpi toisesta kohdasta. Vahingoista ollaan selvitty ihan onnella, Partanen kertoo.

Museon itäsiiven vesikatto on uusittu tulipalon jälkeen vuonna 1972. Länsisiiven vesikaton ikä ei ole museon tiedossa. Sen läpi vesi on tullut museotiloihin.

ETELÄ-KARJALAN museon remontissa museo saa nykyaikaisen museoalan edellyttämän ilmanvaihdon. Museossa ei ole nykyaikaista ilmastointia. Itäsaliin rakennettiin ilmastointi edellisen remontin yhteydessä vuonna 1972, länsisalissa käytössä on ollut Suvorov-näyttelyä varten hankittu siirrettävä ilmastointilaite.

– Nykyaikaisessa museossa täytyy olla ilmanvaihto, jossa sekä kosteutta että lämpötilaa voi säätää ja muuttaa tarvittaessa. Jos ja kun isoja näyttelyitä halutaan täällä jatkossakin toteuttaa, niissä näytteille asetettavat esineet edellyttävät oikeita olosuhteita ja ajantasaisia laitteita, Päivi M. Partanen sanoo.

ILMASTOINTI- JA kattoremontin aikana Etelä-Karjalan museon näyttely- ja muu toiminta on keskeytyksissä. Korvaavia tiloja ei ole eikä resursseja tuottaa näyttelyitä muihin tiloihin.

Henkilökunta tekee valmistelevia töitä väliaikaisissa tiloissa muissa museoissa. Peruskokoelmat eivät ole esillä remontin aikana.

– Kokoelmat evakuoidaan, mutta esillä olevan esineistön siirtämisen tarve päätetään myöhemmin. Suunnittelu on vasta alussa, Päivi M. Partanen kertoo.

Hänen mukaansa tarpeiston evakuointi työllistää henkilökuntaa siinä määrin, että oheisohjelmaa ei järjestetä. Aikaa menee myös vuoden 2010 valmisteluun.

Remontti merkitsee, ettei Etelä-Karjalan museossa ole kävijöitä puoleen vuoteen. Ilmastoinnin asentaminen ja katon kunnostaminen on silti hyvä asia.

– Jatkossa on mahdollista tehdä hyviä näyttelyitä ilman sitä riskiä, että jotain sattuu. On iso ongelma, jos katto vuotaa ja alla on taideteos, Partanen sanoo.

REMONTIN pitäisi valmistua helmikuun lopulla 2010. Museo täyttää ensi vuonna sata vuotta. Juhlavuoteen mennään ilmanvaihto iskussa ja katto kunnossa.

Remonttia varten on varattu 450 000 euroa Lappeenrannan tämän vuoden talousarviossa. Ennen remonttia Etelä-Karjalan museossa on kaksi näyttelyä.

Väinö Linna -näyttely käynnistyy ensi viikolla, kesänäyttelynä on kaupunkilaisille Lappeenrannan juhlavuoteen liittyen suunnattu Lehmusten kaupunki.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö