Linnoituksen kesäteatterin rakentamisessa tulee kiire

Museoviraston lausunnon viivästyminen vaihtoi osan syksylle aiotuista töistä talvitöiksi. Rakentamisen laatuun vuodenajan ei pitäisi vaikuttaa.

PETTERI VÄRTÖ

LAPPEENRANTA. Linnoituksen kesäteatterin uusien rakenteiden betoniset perustukset kovettuvat parhaillaan Lappeenrannassa. Katoksen perustusmuotit puretaan tänään tiistaina ja katsomon perustusten valu alkaa helmikuussa, vaikka sää sopisi rakentamista paremmin Votkaturistien snapsien jäähdytykseen.

– Vuodenaika on vähän huono näille töille. Maankaivu on hankalampaa, kun maa on jäässä. Aamut alkavat aina lumitöillä ja betonointityössä tarvitsee lämmittämistä ja eristämistä, kun pakkanen hidastaa kuivumista, vastaava mestari Jarkko Kupiainen Lappeenrannan kaupungin palvelutuotannosta kertoo.

Rakentamisen piti alkaa aiemmin syksyllä, mutta lausunnon saaminen museovirastolta venähti luultua pitemmälle, koska työ tehdään historiallisella alueella.

Rakentaminen on työläämpää talvella, mutta perustusten käytännön toteutukseen tai syntyvään laatuun vuodenaika ei Kupiaisen mukaan muuten vaikuta.

KESÄTEATTERIN rakentamisesta tulee lämmintä draamaa keväällä, sillä aikataulu on kiireinen. Palvelutuotanto pääsee viimeistelemään rakentamista vasta sulan maan aikaan. Katsomo syntyy perustuksille huhtikuussa, sen jälkeen harjaan nousee katos. Maisemointi viimeistellään näytelmäharjoitusten aikana.

– Kesäteatteri on valmis, kun Votkaturistit alkaa pyöriä kesäkuun lopulla. Kohde on kiireysjärjestyksessä kärkipäässä, jotta kesäksi saadaan kaikki kuntoon.

RAKENTAMISEN aikataulua on rukattu kiireen helpottamiseksi. Alunperin tavoitteena ollut vihreän makasiinin kunnostus on siirretty syksyyn. Makasiiniin on suunnitteilla lämpiö näyttelijöille ja kahvila kesäteatterivieraille.

Viivästys antaa myös museovirastolle enemmän aikaa rakentamissuositusten tekemiseen.

– Makasiiniin on rakennettu näyttelijöille tilat työmaakoppeihin 1970-luvulla, ne on tarkoitus uusia, palvelutuotannon työpäällikkö Eijaleena Mikkonen sanoo.

Makasiini sijaitsee vanhan hautausmaan päällä. Makasiinin yleisö-wc rakennettiin kalmiston läpi taannoin. Nyt herkin historiallinen kerros jää kaivamatta.

– Makasiinissa on nyt mahdollisuus viemäri- ja muihin kytkentöihin jo olemassa olevan yleisö-wc:n viemäri- ja vesijohtoverkoston kautta, Mikkonen kertoo.

Linnoituksen kesäteatterin pitäisi olla valmis 15. toukokuuta. Votkaturistien ensi-ilta on 24. kesäkuuta. Näytelmän harjoitukset alkavat toukokuun puolivälissä.

KESÄTEATTERIN RAKENTAMINEN

Aikataulu: katsomo katoksineen valmistuu toukokuussa

Kustannusarvio: 445 000 euroa, jossa ei ole mukana arvonlisäveroa eikä vihreän makasiinin töitä: henkilöstö-, yleisö-wc- ja tarjoilutiloja

Rakentamisen pääurakka (maanrakennus, perustukset, vallien entisöinti): Lappeenrannan kaupungin teknisen toimen palvelutuotanto

Katsomo: EH-Tekno Oy

Katos: Oy Scanhall Ab

Sähkö: Laatu-Sähkö Oy

Kirjoittaja:
Petteri Värtö