Olympiamitalisti tunnistettiin heti jo Linnan juhlillakin

Etelä-Karjalan vuoden 2008 parhaaksi urheilijaksi valittu Minna Nieminen hämmästyi itsekin sitä, kuinka paljon olympiamitalia arvostetaan Suomessa.

JARMO HÄMÄLÄINEN

IMATRA. Viime elokuussa Pekingissä olympiasoudun hopeamitalin kaulaansa saanut imatralainen Minna Nieminen ei soutukisan jälkeen aavistanut, kuinka paljon olympiamitali tuo Suomessa julkisuutta pienen lajin edustajallekin. Edellisvuoden soudun MM-hopeamitali Sanna Stenin kanssa kun ei suurta uutiskynnystä ylittänyt.

– Linnan juhlillakin meidät jo tunnistettiin heti. Vuotta aiemminkin olimme siellä, mutta silloin meitä ei tainnut kukaan tuntea, Minna Nieminen naureskelee.

Olympiamenestys muutti monella tavoin Minna Niemisen loppuvuoden kuvioita. Monen sortin menoja ja edustuksia on riittänyt.

– Hämmästyin itsekin sitä, kuinka paljon olympiamitalia Suomessa edelleen arvostetaan.

Kaksi viikkoa sitten Minna Nieminen ja Sanna Sten palkittiin Helsingissä valtakunnallisessa urheilugaalassa vuoden 2008 Suomen toiseksi parhaina urheilijoina kultamitalisti Satu Mäkelä-Nummelan jälkeen.

Maanantaina Minna Nieminen valittiin Etelä-Karjalan viime vuoden parhaaksi urheilijaksi. 20 urheilutoimittajan äänestyksessä Nieminen sai harvinaisen täyspotin eli täydet 200 ääntä. Seuraavaksi listalla sijoittui Viipurin Golfin Antti Ahokas 126 äänellä.

Kiireisen olympiavuoden jälkeen Minna Nieminen on jättänyt pitkästä aikaa talven etelän leirin väliin.

– Pari viimeistä vuotta olen ollut reissussa niin paljon, että nyt tekee päällekin ihan hyvää olla talvi täällä Suomessa.

– Voi olla, että soutumäärissä annamme hieman tasoitusta muille, mutta hiihtokin on hyvää treeniä. Keväällä ja kesällä ehtii vielä riittävästi soutamaankin, sanoo Nieminen.

Aiemmilta vuosilta tuttuihin kuvioihin tulee muutoksia maalikuun lopussa, kun Minna Nieminen suuntaa Sanna Stenin kanssa kahdeksi ja puoleksi viikoksi harjoittelemaan Belgiaan.

– Se on meille ihan uusi paikka. Kahden kilometrin mittainen rata järvellä ja majoitus luostarissa.

Siirtyminen kevyestä avoimeen luokkaan tuo mukanaan muutoksia niin harjoitteluun kuin kilpailukalustoon.

– Meille on tulossa uusi vene Italiasta, se on vähän entistä isompi ja ja teknisesti vähän uudempaa mallia.

– Kun kilpailemme koko kauden avoimessa luokassa, voimme tehdä enemmän voimaharjoitteluakin, mutta painoa pitää vieläkin pudottaa kilpailukaudelle, Minna Nieminen kertoo.

Minna Niemisen ja Sanna Stenin uuden olympiaprojektin maali häämöttää vuoden 2012 kisoissa Lontoossa.

Kilpailijat ovat naisten pariairokaksikossa säilyneet samoina, mutta luokka vaihtuu kevyestä avoimeen ja tiimin muu miehitys on uutta.

Viime kesän olympiatiimin varasoutajana harjoitellut Ilona Hiltunen seuraa Veikko Sinisaloa valmentajana ja varasoutajaksi ryhmään on liittynyt Ulla Varvio Tampereelta.

– Olemme kaikki eri paikkakunnilta ja eri seuroista, mutta eiköhän se ole vain vahvuus, sanoo Vuoksen Soutajia edustava Minna Nieminen, joka siirtyy keväällä harjoittelemaan kesäkaudeksi Lohjalle.

– Sanna on viisi vuotta ollut kesät Imatralla, joten eiköhän se ole oikeus ja kohtuus, että minä olen välillä Lohjalla.

Etelä-Karjalan Vuoden urheilija 2008 -äänestyksen

10 kärjessä:

1) Minna Nieminen Vuoksen Soutajat 200

2) Antti Ahokas Viipurin Urheilijat 126

3) Ilona Ranta LUM 102

4 ) Elina Sorsa LUM 96

5) Iiro Tarkki SaiPa 91

6) Riikka Sarasoja Lappeen Riento 88

7) Timo Karttiala Imatran Moottorikerho 74

8) Pasi Riihelä LrNMKY 73

9) Markus ja Mariia Hirvonen Lpr Tanssiurheilijat 53

10) Jouni Pellinen Imatran Urheilijat 51

Vuoden valmentaja:

Veikko Sinisalo Vuoksen Soutajat

Vuoden joukkue:

Catz

Vuoden naisurheilija:

Minna Nieminen Vuoksen Soutajat

Äänestykseen osallistui 20 Eteläkarjalaisten urheilutoimittajien jäsentä.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen