Claudi Casanovas loihtii jäätikassaaren Kuolimolle

Yleisö pystyttää lauantaina 200 jäiset tikapuut Savitaipaleen kirkonkylän edustalle. Nimetyistä tikkaista muodostuu eräänlainen kansanruno.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Tulen ja jään taidetapahtuma toteutetaan tänä vuonna Savitaipaleella ilman melua ja melskettä. Espanjalaisen kuvataiteilija Claudi Casanovasin yhteisöllinen taideteos syntyy lauantai-iltapäivän aikana hiljakseen yhteistyössä yleisön kanssa.

Teos koostuu 200:sta jäisestä tikapuuparista, joita Savitaipaleella on jäädytetty pitkin helmikuuta. Perheitä, ystävyksiä, työ- ja harrastusporukoita kutsutaan pystyttämään näitä tikkaita Kuolimon jäälle ystävyyden kunniaksi.

Ennen pystytystä ryhmät nimeävät omat tikkaansa kahdella sanalla, jotka kiinnitetään tikkaiden yläosaan asennettaviin kynttilälyhtyihin. Sanat kiertävät myös mainostaulussa muodostaen eräänlaisen yhteisöllisen julistuksen tai kansanrunon.

– Aiemmin Tulen ja jään taidetapahtumassa on esitelty valmiita teoksia. Tämä sen sijaan on osallistuva teos, jossa tikkaisiin voi kirjoittaa omat toiveensa ja pelkonsa. Voidaan ajatella, että nimetty pelko haihtuu tulevan kuukauden aikana, kun tikkaat hitaasti sulavat auringossa, Casanovas esittää.

CASANOVAS kävi Savitaipaleella viime talvena ja kiipesi Hakamäelle tarkistamaan mittasuhteita. Pienten saarten näkeminen synnytti idean teoksesta, joka mittasuhteiltaan vertautuisi läheisiin saariin.

– Lisäksi kyseessä on rajattu alue, jossa voimme toimia. Samaan aikaanhan jäällä on käynnissä luistelutapahtuma, Casanovas muistuttaa.

Casanovas kertoo kunnioittavansa suuresti jäätynyttä järveä, joka on espanjalaiselle melkoinen ihmetyksen aihe. Siksi jäähän kairataan vain 400 pakollista reikää jäätikkaitten asettelua varten.

ANNE KOKKONEN

Claudi Casanovasilla on teatterimenneisyys, joka näkyy performanssimaisena piirteenä Savitaipaleen Tulen ja jään taidetapahtumassa.

SAVITAIPALEEN RETKILUISTELUVIIKONLOPPU 20.-21. HELMIKUUTA

Kymmenvuotisjuhlatapahtuman kunniaksi Kuolimolle on aurattu kahdesta viiden kilometrin pituisesta lenkistä muodostuva kahdeksikon muotoinen luistelurata.

Koululaisten luistelutapahtuma on tänään perjantaina kello 10-15.

Yleisöluistelun vuoro on lauantaina kello 12-22. Roihut valaisevat rataa iltakuudesta alkaen. Kello 19.15 järjestetään lähtöalueen läheisyydessä tuliryhmän näytös sekä ilotulitus.

Claudi Casanovasin jäätikasteosta pystytetään luistelualueen läheisyydessä lauantaina kello 15-19.

Luistelurata pidetään auki myös tapahtuman jälkeen.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen