Imatran amk-yksiköistä kovin hinku Skinnarilan kampukselle

Tekniikan alalla on vähiten halua yhdistää ammattikorkeakoulun ja yliopiston kampukset.

PETTERI VÄRTÖ

PÄIVI OVASKA, Marika Hietamies ja Kirsi Viskari rupattelevat niitänäitä lounastauolla Saimaan ammattikorkeakoulun Kimpisen kampuksen ruokalassa Lappeenrannassa. Seura on mukavan jokapäiväistä ja lautasten perusteella ruokakin on ollut hyvää. Kolmikko ei silti saisi vatsanpuruja aterioista Skinnarilassa tulevaisuudessa.

– Ammattikorkean ja yliopiston kampukset voisi aivan hyvin yhdistää. Ei siitä ainakaan haittaa olisi, pikemminkin päinvastoin. Keskustan palveluita, joiden häviämisestä on kovasti oltu julkisuudessa huolissaan, ei juuri ehdi työpäivän aikana kuluttaa, Skinnarilassa asuva tietotekniikan yliopettaja Ovaska kertoo.

– Skinnarilaan syntyisi isompi samanhenkinen yhteisö ja yhteistyö olisi aiempaa helpompaa. Ajallisesti oma työmatkani säilyisi samana, Imatralta töissä käyvä kansainvälisen kaupan yliopettaja Viskari sanoo. Keskustan ja Skinnarilan puolivälissä asuva projekti-insinööri Hietamies nyökkää samanmielisyyttä.

Saimaan ammattikorkeakoulun kampuskysely henkilöstölle kertoo samaa. Kyselyyn vastasi kolmannes koulun työntekijöistä, joista 69 prosenttia kannattaa ammattikorkeakoulun ja yliopiston kampusten yhdistämistä. Vastustajia on 15 prosenttia. Imatralla yhdistyminen oli yllättäen Lappeenrannan yksiköitä suositumpaa.

OPISKELIJOIDEN joukossa tulos on kääntäen verrannollinen: 70 prosenttia vastustaa kampusten yhdistämistä ja vain 17 prosenttia kannattaa sitä. Kyselyyn vastasi vain vajaa viidennes opiskelijoista, joten opiskelijoiden välinpitämättömyys yhdistymisselvitystä kohtaan on suurempaa kuin henkilöstön keskuudessa.

Yksi asia yhdistää opiskelijoita ja opettajia. Skinnarilan kampuksella opiskeleminen kiinnostaa eniten ammattikorkean Imatran yksiköissä opiskelevia. Imatralla opiskelevista vain kolmannes vastustaa kampusten yhdistämistä. Eniten kannattajia on tekniikan yksikössä, 47 prosenttia, tosin vastaajien määrä on vähäinen.

Lappeenrannan yksiköiden opiskelijoista 73 prosenttia haluaisi opiskella Kahilanniemen ja Kimpisen kampuksilla myös jatkossa. Eniten Skinnarilaan siirtymistä vastustavat tekniikan opiskelijat, 73 prosenttia, vähiten taas liiketalouden opiskelijat, joista kampusten yhdistämistä silti vastustaa 66 prosenttia.

Opiskeluvuosi ei juuri vaikuttanut kyselyyn vastanneiden opiskelijoiden mielipiteeseen. Vähiten ammattikorkean ja yliopiston kampusten yhdistämistä vastustavat kolmannen vuosikurssin opiskelijat, 58 prosenttia. Kriittisimpiä olivat kokeneimmat, viidennen vuosikurssin opiskelijat, 84 prosenttia vastustaa.

YKSIKÖIDEN sisällä henkilöstön ja opiskelijoiden mielipiteet poikkeavat toisistaan suuresti tekniikan yksikköä lukuunottamatta. Tekniikan henkilöstöstä 38 prosenttia vastustaa muuttamista. Isoin ero on sosiaali- ja terveysalalla: henkilöstö kannattaa lähes 100-prosenttisesti, opiskelijoista 71 prosenttia vastustaa.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö