Ylämaan kunnan työntekijöillä vain pieniä epäilyjä liitoksesta

Liittyminen Lappeenrantaan ei herätä Ylämaan kunnan työntekijöissä suuria tunteita. Kunnan tiedotustilaisuudessa tuli esille lähinnä perushuolia. Sosiaali- ja terveyspiiri tuo todennäköisesti suurempia muutoksia.

YLÄMAA. Valtuustoihin ensi maanantaina menevä Ylämaan ja Lappeenrannan kuntaliitos ei aiheuta ainakaan kunnan työntekijöissä muutosvastarintaa. Korkeintaan voi puhua epäilyksistä palveluiden ja siten työpaikkojen jatkumisesta.

Ylämaan suuren olohuoneen kokoinen valtuustosali oli torstaina täynnä, kun Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen, Ylämaan kunnanjohtaja Esko Hämäläinen ja kehityspäällikkö Markku Heinonen esittelivät kunnan työntekijöille yhteistä tulevaisuutta. Lappeenranta kasvaa 1800 neliökilometrin kokoiseksi, Ylämaasta tulee kaupungin alueisiin lisää 400 neliökilometriä suureksi osaksi harvaan asuttua maaseutua.

Kaupunginjohtaja Miettisen mukaan Lappeenranta on jo nyt Etelä-Karjalan suurin maatalouskunta. Hän viittaa kokemuksiin Lappeen, Nuijamaan ja Joutsenon liitoksissa. Lappeenranta ei ole maaseutualueiden asioiden järjestämisessä ensi kertaa mukana.

– Liitoksen myötä Lappeenrannasta tulee monipuolisuudessaan Pohjolan johtava kivi- ja jalokiviteollisuuden osaamiskeskittymä, Esko Hämäläinen ennustaa.

KUNTIEN yhdistyminen näyttää hyvin valmistellulta. Kaikille on luvassa työpaikka – tosin siihen velvoittaa määräajaksi lakikin

– Jokaiselle on tarjolla mielekästä ja tärkeää työtä, Miettinen lupaa.

Ylämaan palvelut on Miettisen mukaan hyvin järjestetty. Se tietysti on hyvä lähtökohta jatkaa. Osalle väestä tulee kuitenkin eri työpiste kuin nykyisin.

Peruspalveluista oli huolissaan kunnanvaltuutettu Seija Husu, josta tulee ensi vuonna Lappeenrannan valtuutettu. Husun mielestä suurin huoli on se, mitä tapahtuu Ylämaalla kolmen vuoden kuluttua. Siihen asti Ylämaan terveyskeskus on Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin lähipalvelupiste eli terveystalo

– Onko kunnassa silloin enää nykyisenkaltaiset, hyvin toimivat terveyskeskus-, lääkäri- ja hammaslääkäripalvelut?

Miettisellä tai Hämäläisellä ei ole tähän vastausta. Vastausta tuskin olisi ilman kuntaliitostakaan.

Ylämaalla vasta vuoden asunut hammaslääkäri Sakari Laisi pitää liitosta hyvänä. Laisi kokee palaavansa tavallaan juurilleen ja veroäyrikin laskee.

KUNNAN teknisen osaston päällikkö Kari Karell pitää liitosta välttämättömänä, mutta se ei tunnu pahaltakaan. Karell ei vielä voi kertoa mihin tehtäviin hän on Lappeenrannassa menossa.

Sivistystoimen sihteeri Eira Kylmälä on liitoksen suhteen myönteisellä mielellä. Kirjastonhoitaja Virpi Kälviäinen pitää liitosta niin ikään välttämättömänä, mutta Ylämaan kuntatiedotteen kohtalo ja Sirkjärven lasten koulunkäynti huolestuttavat. Markku Heinosen mielestä tiedottaminen on liitosprosessin aikana erityisen tärkeää ja sille löytyy kyllä keinot.

Ylämaan koulusta molemmilla kuntajohtajilla on näkemys, että sillä on vahva asema ja jatkoaikaa hamaan tulevaisuuden. Oppilaita riittää, koulu on hyväkuntoinen ja toimiva laitos.

Valtuustojen päätösten jälkeen valtioneuvoston on vahvistettava liitos kesäkuun loppuun mennessä.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Ylämaan kunnan työntekijöistä monet pitävät liitosta enimmäkseen hyvänä asiana, Seija Husu (edessä) on huolissaan terveyspalveluista.

Liitoksen myötä Lappeenrannasta tulee monipuolisuudessaan Pohjolan johtava kivi- ja jalokiviteollisuuden osaamiskeskittymä.

Esko Hämäläinen

Kirjoittaja:
Esa Vilenius