Categories
Artikkelit

Erikoissairaanhoito joutui Lappeenrannan syntipukiksi

ANNE KOTIHARJULAPPEENRANTA. Lappeenrannan talous sukelsi miinukselle ennen kuntaliitosta Joutsenon kanssa. Kaupungin tilinpäätös jäi 7,2 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.Vaikka tulot kasvoivat hyvin ja odotettua paremmin, käyttömenot kasvoivat vielä nopeammin. Samalla kaupungin velkataakka lihoi 25 miljoonaa euroa.- Lappeenrannan menokasvu pysyi valtakunnallisen keskiarvon tuntumassa, mutta erikoissairaanhoidon menokasvu oli Etelä-Karjalassa koko maan keskiarvoa korkeampi, selvittää kaupunginjohtaja Seppo Miettinen.Kaupungin erikoissairaanhoidon menot nousivat viime vuonna noin 16 prosenttia ja olivat 7,9 miljoonaa euroa edellisvuotta suuremmat. Koko maassa vastaava kasvuprosentti jäi 10:een.- Sosiaali- ja terveyspiirin avulla on löydettävä keinot kokonaisuuden parempaan hallintaan, evästää Miettinen.Myös päivähoidon menot kasvoivat odotettua enemmän palvelujen kasvaneen kysynnän takia. Miettisen mukaan kysynnän kasvu on jatkunut tänäkin vuonna. Lappeenrantaan valmistui viime vuonna pikavauhtia päiväkoti Alakylän koulun viereen.- Valtuusto päätti asiasta huhtikuussa ja valmista tuli jo vuoden lopulla. Se taitaa olla Suomen ennätys.Lappeenrannan verotulot ja valtionosuudet kasvoivat arvioitua enemmän. Verotulot kasvoivat 6,9 prosenttia ja valtionosuudet 10,6 prosenttia. Ne kasvoivat yhdessä edellisvuodesta 17,8 miljoonaa euroa.Yhteisöveron taittuminen kohti taantumaa näkyi Miettisen mukaan elokuussa.- Yhteisöverot kääntyivät elokuusta lähtien miinukselle. Yhteisöveron tuotto pieneni 6,1 prosenttia ja oli 12,5 miljoonaa euroa.Yhteisöveron tuotto lähestyy Lappeenrannassa kiinteistöveron tuottoa, joka kasvoi viime vuonna 9,9 miljoonaan euroon eli 10 prosenttia edellisvuodesta.Miettinen toteaa, että henkilöstömenojen kehitys on maltillista. Ne kasvoivat 3,6 prosenttia kalliista tuloratkaisusta huolimatta.Yksi ilonaihe oli se, että kaupungin väkiluku kasvoi 373 henkilöllä. Se on suurin kasvu sitten vuoden 2000.

Anne Kotiharju

Kirjoittaja: